Už jsem se tu chlubila, že zakládám vlastní kvásek, tak by bylo neslušné nepochlubit se výsledkem.
Můj první kváskový chleba z vlastního žitného kvásku.
Je to jen menší bochníček z 250g mouky.
Venkovní vzhled je fajn, chuť dobrá, ale musím zapracovat na té kyprosti 😉
Mám se co učit.
Na poprvé je to spíš zákalec, ale vlastní chleba chutná i tak.
Recept na základní chléb :
Rozkvas
celý žitný kvásek
100g žitné celozrnné mouky
100ml vody
Těsto
150g rozkvasu
150 g žitné chlebové mouky
100 g špaldové celozrnné mouky
8 g soli
2 g kmínu
1 lžička medu
160 ml vody
Suroviny smícháme a necháme kynout asi 1,5h.
V průběhu kynutí asi 2-3x přeložíme.
Pak vypracujeme bochník, který stočíme a vložíme do ošatky.
Necháme přikrytý odpočívat 2-3 hodiny.
Prvních 10 minut pečeme na 250°, pak ještě cca 30 minut na 200°.
Těším se na další pokusy 😉.
Krásný den.
Ilona
Ilonko,není mi z popisu jasné,jak dlouho necháváte rozkvas kynout.Nechci být "baba radilka",sama stále experimentuji(asi 3měsíce),ale čas na kynutí mi připadá krátký.Zatím jsme každý pokusný pecínek zbaštili:-))Zdravím Vás -kváskovému peční zdar Eva
OdpovědětVymazatEvi, rozkvas asi 10h. To kynutí v receptu už je pro samotné těsto.
VymazatPříště nechám rozkvas déle, myslím, že to ještě chtělo.
Zkušenost dělá mistra 😉
Děkuji za recept.Určitě vyzkouším,už mám delší dobu v plánu
OdpovědětVymazatJituš, na pečení chleba jsou fajn informace na blogu maškrtnica. Já jsem si půjčila knížku a zkouším podle ní 😉
VymazatTaky jsem se dlouho odhodlávala.
Ilonko, za první pokus máš 1* !
OdpovědětVymazatDěkuju! 😘
VymazatAj ja sa naň cgystám, dostala som kvások, už sa len do toho pustiť. Chlebík vyzerá výborne.
OdpovědětVymazatPekný deň,
A.
Má své mouchy, ale s tím jsem počítala.
VymazatTak ať se chleba povede!
Vypadá moc pěkně, možná je trochu nižší, ale dobrý určitě byl a příště to zas vychytáš o něco líp.
OdpovědětVymazatAno, design je povedený, ale musím vychytat tu výšku.
VymazatJinak jsme ho snědli jen tak s máslem, zaprášilo se po něm 😉