Venku fujavice, námraza, takže žádné venkovní aktivity a já se mohla pustit do smažení koblížků.
Dělám buď ty střapaté nebo tyto s důlkem a každý si pak nazdobí tím, na co má chuť.
U nás nejčastěji marmeláda a tvaroh.
V dřívějších dobách se říkáválo, že rok má pět období - jaro, léto, podzim, zimu a masopust.
Masopust trvá od Třech králů do Popeleční středy a právě koblihy jsou s koncem tohoto období odjakživa spjaty.
Masopustní kobliha je údajně jediným pokrmem, který se již v 1. století rozšířil po celé zemi coby neodmyslitelný a opravdový masopustní chod.
Tomuto moučníku byla dříve přisuzována magická síla.
Několik kousků z první upečené várky koblih se vždy uschovalo, usušilo a posléze rozdrtilo na prášek.
Během roku se pak tento prášek přidával do krmiva nemocným zvířatům.
No, tuhle tradici nedržíme a koblihy radši sníme ;)
Užijte si klidnou neděli.
Ilona
Ilono, vypadají k nakousnutí.
OdpovědětVymazatDěkuju, Stáňo. Krásný večer.
VymazatDobrou chuť a hezký den
OdpovědětVymazatMarťula
Maťulo, děkuju.
VymazatNeděle byla větrná a dnes námraza ;)
Áha, tak proto Babiš svejma koblihama uhranul těch víc jak třicet procent příznivců! No nevím, nevím jestli mu budou letos stačit.... ty koblihy. Bude muset vytáhnout nějaký trumf. Třeba že nám zařídí vlastní moře? Aby jsme se nemuseli jezdit nakazit do Chorvatska?
OdpovědětVymazatVlastní moře by bylo fajn ;)
VymazatIlonko, vypadají báječně. Děláš mi chutě. 😊👍
OdpovědětVymazatAlenko, děkuju, krásný večer.
VymazatA já jsem si řekla, že to jsou bavorské vdolečky. Ke kafíčku - výborné, po mrazivé procházce. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazatIwko, je to pravda, vypadají tak ;) My je máme jako jednohubky :D
VymazatKrásný večer.
Ilonko, ty vypadají skvostně. A s ďolíčkem vidím poprvé, divím se, že při smažení se udrží. Dáš recept, prosím, já mám jen na tvarohové (těsto).
OdpovědětVymazatDěkuji a krásný týden přeji. D.
Dáši, toto je taky tvarohové těsto ;) recept jsem dávala už před 4 lety - odkaz tu http://ilci-taktovidmj.blogspot.com/2017/02/koblihy-jako-od-babicky.html
VymazatKrásný večer
Vypadají báječně, smažené máme rádi,ale je nám po nich ouvej,tak je namísto smažení peču.Fukcarinka
OdpovědětVymazatPečené budou zdravější, na ty se taky jednou chystám ;)
VymazatKrásný začátek týdne.
Ilonko, díky za osvětu o masopustu. Spoustu věcí je pro mě nových a ty koblihy? Sbíhají se mi sliny. Měj pohodový vstup do nového týdne.
OdpovědětVymazatMarti, děkuju, mě ty tradice baví ;)
VymazatKrásný večer.
Na takovou svačinku bych se dala pozvat. Uvědomila jsem si,že koblihy jako takové jsem už hodně dlouho nedělala.
OdpovědětVymazatHezký i když zachumelený den !
Hanka
Hani, my tak dvakrát třikrát o masopustu, jinak ne.
VymazatKrásný zimní večer.
Mňam, tedy to jsem dostala chuť :) S hruškovými povidly a tvarohem, to mám nejraději :)
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Hrušková povidla už jsem dlouho nejedla, mňam.
VymazatKrásný začátek týdne.
Koblížky bych si dala,mám je ráda.Udělala jsi nám pořádný chutě.
OdpovědětVymazatMěj hezký zasněžený den
Jituško, taky je máme rádi. A s domácí marmeládou nemají chybu.
VymazatKrásný večer.
Jéj, šišky! Vyzerajú byť naozaj chutné. Radostný fašiang (masopust) vám ešte želám!
OdpovědětVymazatPS: Aj my sme fašiangovali so šiškami teraz cez víkend. Každý rok si urobíme jednu dávku. Ešte dnes sme dojedali posledné zvyšky. :)