sobota 14. ledna 2017

Čaj z celých šípků



Do nového roku jsem vstoupila po lehčí chřipce ještě nachlazená.

Doléčovala jsem se čajem ze strouhaného zázvoru s medem a citronem.

Nicméně mládě zázvor nemusí.

Šklebí se, jen ho ucítí.

Ale šípkový čaj má rád.

Chutná obzvlášť, když si šípky sám natrhal a doma se nám několik týdnů sušili.

Dobře nasušený šípek se při rozmáčknutí praská a drtí, jako když křupne vyfouklé vajíčko.

Nedostatečně nasušený spíše pruží. 

Ideální je sušit třeba v troubě do 55° C.

Ale můžete i na vzduchu, jen to déle trvá.



Čaj dělám podle jednoduchého receptu.

Šípky nedrtím, používám celé plody.

Pokud byste dělali čaj z drcených šípků, je potřeba nálev pečlivě přecedit, nejlépe přes plátno.

Chloupky mohou u některých lidí způsobit podráždění ke kašli nebo k dávení.



 Postup :

Hrst sušených šípků vhodím večer do hrnce s 2 litry studené vody a nechám do rána luhovat.

Samozřejmě platí čím více šípků, tím silnější čaj.

Ráno přivedu k varu, jen chvilku povařím, odstavím a je hotovo.

Šípky lze opakovaně použít ještě tak dvakrát, ale kvalita čaje je samozřejmě snižuje.

Přidávám citron a med, ale i samotný je dobrý.

A samozřejmě i zdravý ;)

Mikeš dostává svůj přiděl čaje i do školy a nestěžuje si.


 
 

Krásnou sobotu bez nachlazení!

                                                           Ilona





10 komentářů:

  1. Ilonko,i u nás vsichni jedeme už nějakou dobu v šipkovem domácím caji:+)Na podzim jsem byla pilná a natrhala a nasusila jsem jich dost.A k zázvoru, zkus zázvor,pomeranc a med naložit do sklenice a po lzickach z něj dělej čaj.Nás Šíma vyžaduje tento" dobrý" čaj každý den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuju za recept.
      Mikeš pomeranč ani mandarinky nemá rád :D Asi ho neoblbnu, on je na to české, domácí :D
      Ale já si dám ;)

      Vymazat
  2. My sice doma nasušené šípky nemáme, ale pěknou zásobu si na zimu udělal můj taťka a pokaždé když přijdeme jen s malou rýmou už nás jimi léčí. :-) Taťka šípkový čaj dělá tak, že šípky ve vodě povaří - nechá jen lehce pobublávat třeba hodinku a také pak nechá odvar odstát do rána. Čajík pak dochucuje medem a citronem, přesně jako vy. :-) A je to dobrota!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jak s bramborovým salátem. Každý ho dělá jinak, ale vždycky je moc dobrý ;)

      Vymazat
  3. Ilonko, úplně jsi mně připomněla šípkový čaj, který nám dělala babička, byl výborný. Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Já čaj ze sušených šípků snad ještě nepila :-). Díky tomu, že sbírám přebaly z čajů, mám doma neustále zásobu všech možných čajů, které jsem si kvůli přírůstkům do sbírky pořídila. Spíš mám problém je vypít a různě je rozdávám ...
    Moc se mi líbí fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Stáňo. Čajů není nikdy dost a určitě to obdarovaé těší.

      Vymazat
  5. Dělám ho úplně stejně a je fakt vynikající.
    Pa M.

    OdpovědětVymazat
  6. Pro tento mrazivý čas nejlepší pití. Krásné dny. Věrka

    OdpovědětVymazat