Každý rok peču na Tři krále něco sladkého.
Letos jsem se odhodlala a upekla tradiční francouzský koláč Galette des Rois.
Lépe řečeno koláče.
Máme dva velké a čtyři malé.
Jeden s nutelovou náplní (a papírovou korunkou okolo) si zítra Mikeš ponese na svačinu do školy.
Místo tělocviku budou mít koulovačku a stavění sněhuláků.
Sladká vzpruha přijde vhod.
Koláč má svůj původ v biblickém příběhu.
Koláč se peče na svátek Epiphanie 6. ledna.
Tento svátek odpovídá dnu, kdy Ježíšek byl představen Třem králům.
Již od 5. století církev přikládá té události značný význam a při této příležitosti se podává právě Tříkrálový koláč.
V koláči je zapečená "feve" - fazole nebo bob, kterou od roku 1870 nahradila keramická či porcelánová figurka.
Koláč se rozkrájel na tolik dílů, kolik bylo stolovníků + jeden díl navíc,
který se jmenoval Boží díl nebo díl Panny Marie, a byl určený pro
prvního chudého pocestného, který do domu přišel.
Také se počítalo s
kouskem pro nepřítomné – syna v armádě či rybáře, který byl na moři.
Jejich díl se schovával do spíže nebo do truhly na mouku, a pokud dlouho
vydržel a nedali se do něho moli a nezplesnivěl, bylo to dobré znamení.
Kdo najde ve svém dílku koláče zapečenou figurku, stává se na celý den králem a nasadí si zlatou papírovou korunku.
Já dělala tento :
500 g listové těsto (nebo dva balíčky již rozváleného po 275g)
Náplň :
u francouzských receptů je gramáž určena na 125g, já dělala po 100g, líp se počítají třeba mandle, které se u nás prodávají v balení po 100 (200) g
100 g mletých mandlí (mandlová moučka)
100 g cukru krupice
100g povoleného másla
lžíce solamylu (nebo polohrubé mouky)
špetka soli
2 až 3 vejce (podle velikosti)
trocha tmavého rumu, amareta, ale nemusí být
vejce plus trocha mléka na potření
štěstíčko do koláče (mince, figurka, mandle)
Postup :
napřed si uděláme náplň, měla by se alespoň hodinu chladit v lednici
já nechala přes noc a koláč pekla až druhý den
přidejte mandlový prášek, sůl, vejce, škrob/mouku a nakonec tmavý rum
dáme chladit
podle šablony (já použila poklice) si vykrojíme z vyváleného těsta kola
horní by mělo být tak o půl cm větší
menší koláčky jsem ze zbytku těsta vykrajovala podle skleniček
Obvody
kruhů o tloušťce 3 cm potřeme rozšlehaným žloutkem - See more at:
http://www.kublanka.cz/index/galette_des_rois#sthash.YwP6H9iW.dpuf
menší kola přeneseme na plech a v šířce 3cm od okraje potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem
doprostřed kruhů dáme mandlovou nápň (zdobičkou, lžicí)
můžeme přidat štěstíčko (figurku, minci, já dala želatinový bonbon)
vyhneme se potřeným okrajům
větší pláty přiklopíme na menší s krémem a pořádně přitlačíme
potřeme opět rozšlehaným vejcem
vršek propíchneme vidličkou, ať může unikat pára
plech necháme 15 minut odležet v ledničce
mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C
pečeme tak 30 min do zlatova
Mikeš při pečení působil velmi aktivně, což lehce zvýšilo mou nervozitu a zapomněla jsem propíchnout vršky vidličkou
u dvou malých koláčků vyteklo trochu náplně
ale jinak to asi klaplo :D
jíst se to dá
Užijte si krásný den!!!
Ilona
Náplň (mandlový krém)
125 g mandlové mouky
125 g cukru krupice
125 g změklého másla
1 lžíce polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce velikosti L
1 lžíce tmavého rumu
- See more at: http://www.kublanka.cz/index/galette_des_rois#sthash.YwP6H9iW.dpuf
125 g mandlové mouky
125 g cukru krupice
125 g změklého másla
1 lžíce polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce velikosti L
1 lžíce tmavého rumu
- See more at: http://www.kublanka.cz/index/galette_des_rois#sthash.YwP6H9iW.dpuf
Náplň (mandlový krém)
125 g mandlové mouky
125 g cukru krupice
125 g změklého másla
1 lžíce polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce velikosti L
1 lžíce tmavého rumu
- See more at: http://www.kublanka.cz/index/galette_des_rois#sthash.YwP6H9iW.dpuf
125 g mandlové mouky
125 g cukru krupice
125 g změklého másla
1 lžíce polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce velikosti L
1 lžíce tmavého rumu
- See more at: http://www.kublanka.cz/index/galette_des_rois#sthash.YwP6H9iW.dpuf
Náplň (mandlový krém)
125 g mandlové mouky
125 g cukru krupice
125 g změklého másla
1 lžíce polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce velikosti L
1 lžíce tmavého rumu - See more at: http://www.kublanka.cz/index/galette_des_rois#sthash.YwP6H9iW.dpuf
125 g mandlové mouky
125 g cukru krupice
125 g změklého másla
1 lžíce polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce velikosti L
1 lžíce tmavého rumu - See more at: http://www.kublanka.cz/index/galette_des_rois#sthash.YwP6H9iW.dpuf
Já zatím nepeču - dojídáme ještě zbytky vánočního cukroví a pak se budu muset trochu přibrzdit, jinak ty kalhoty už definitivně nedopnu... :-(. Ale vypadá to lákavě - líbí se mi hlavně ta malá verze
OdpovědětVymazatMy dnes dojedli linecké a už nic nemáme ;)
VymazatAle taky plánuju po vánocích "očistnou" kůru !
Vypadají báječně. Příběh je moc krásný. Líbí se mi, jak myslí i na ty, co s nimi nejsou ... Ilonko, krásný den D.
OdpovědětVymazatDěkuju, Danko. Lidi milují příběhy ;)
VymazatMňam :-)))
OdpovědětVymazatByl fakt dobrý, podělila jsem i kolegyně v práci ;)
Vymazat