čtvrtek 5. ledna 2017

Tříkrálový koláč aneb Galette des Rois


Každý rok peču na Tři krále něco sladkého.

Letos jsem se odhodlala a upekla tradiční francouzský koláč Galette des Rois.

Lépe řečeno koláče.

Máme dva velké a čtyři malé.

Jeden s nutelovou náplní (a papírovou korunkou okolo) si zítra Mikeš ponese na svačinu do školy.

Místo tělocviku budou mít koulovačku a stavění sněhuláků.

Sladká vzpruha přijde vhod.


Koláč má svůj původ v biblickém příběhu.

 Koláč se peče na svátek Epiphanie 6. ledna.

 Tento svátek odpovídá dnu, kdy Ježíšek byl představen Třem králům.

Již od 5. století církev přikládá té události značný význam a při této příležitosti se podává právě Tříkrálový koláč.  

V koláči je zapečená "feve" - fazole nebo bob, kterou od roku 1870 nahradila keramická či porcelánová figurka. 

Koláč se rozkrájel na tolik dílů, kolik bylo stolovníků + jeden díl navíc, který se jmenoval Boží díl nebo díl Panny Marie, a byl určený pro prvního chudého pocestného, který do domu přišel. 

Také se počítalo s kouskem pro nepřítomné – syna v armádě či rybáře, který byl na moři. 

Jejich díl se schovával do spíže nebo do truhly na mouku, a pokud dlouho vydržel a nedali se do něho moli a nezplesnivěl, bylo to dobré znamení.  

Kdo najde ve svém dílku koláče zapečenou figurku, stává se na celý den králem a nasadí si zlatou papírovou korunku.


Receptů je internetu mnoho, základem je vždy listové těsto a mandlová náplň.

Já dělala tento :

500 g listové těsto (nebo dva balíčky již rozváleného po 275g)

Náplň :

u francouzských receptů je gramáž určena na 125g, já dělala po 100g, líp se počítají třeba mandle, které se u nás prodávají v balení po 100 (200) g

100 g mletých mandlí (mandlová moučka)
100 g cukru krupice
100g povoleného másla
lžíce solamylu (nebo polohrubé mouky)
špetka soli
2 až 3 vejce (podle velikosti)
trocha tmavého rumu, amareta, ale nemusí být

vejce plus trocha mléka na potření

štěstíčko do koláče (mince, figurka, mandle)

Postup :

napřed si uděláme náplň, měla by se alespoň hodinu chladit v lednici
já nechala přes noc a koláč pekla až druhý den

ke změklému máslu přidejte cukr a dobře hmotu promíchejte, aby získala krémovou konzistenci
přidejte mandlový prášek, sůl, vejce, škrob/mouku a nakonec tmavý rum

dáme chladit

podle šablony (já použila poklice) si vykrojíme z vyváleného těsta kola
horní by mělo být tak o půl cm větší


 menší koláčky jsem ze zbytku těsta vykrajovala podle skleniček

Obvody kruhů o tloušťce 3 cm potřeme rozšlehaným žloutkem - See more at: http://www.kublanka.cz/index/galette_des_rois#sthash.YwP6H9iW.dpuf
menší kola přeneseme na plech a v šířce 3cm od okraje potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem

doprostřed kruhů dáme mandlovou nápň (zdobičkou, lžicí)

můžeme přidat štěstíčko (figurku, minci, já dala želatinový bonbon)

vyhneme se potřeným okrajům

větší pláty přiklopíme na menší s krémem a pořádně přitlačíme

potřeme opět rozšlehaným vejcem

vršek propíchneme vidličkou, ať může unikat pára

plech necháme 15 minut odležet v ledničce

mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C

pečeme tak 30 min do zlatova

 

Mikeš při pečení působil velmi aktivně, což lehce zvýšilo mou nervozitu a zapomněla jsem propíchnout vršky vidličkou

u dvou malých koláčků vyteklo trochu náplně

ale jinak to asi klaplo :D

jíst se to dá



Užijte si krásný den!!!

                                                   Ilona





Náplň (mandlový krém)
125 g mandlové mouky
125 g cukru krupice
125 g změklého másla
1 lžíce polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce velikosti L
1 lžíce tmavého rumu

- See more at: http://www.kublanka.cz/index/galette_des_rois#sthash.YwP6H9iW.dpuf
Náplň (mandlový krém)
125 g mandlové mouky
125 g cukru krupice
125 g změklého másla
1 lžíce polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce velikosti L
1 lžíce tmavého rumu

- See more at: http://www.kublanka.cz/index/galette_des_rois#sthash.YwP6H9iW.dpuf
Náplň (mandlový krém)
125 g mandlové mouky
125 g cukru krupice
125 g změklého másla
1 lžíce polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce velikosti L
1 lžíce tmavého rumu - See more at: http://www.kublanka.cz/index/galette_des_rois#sthash.YwP6H9iW.dpuf

6 komentářů:

  1. Já zatím nepeču - dojídáme ještě zbytky vánočního cukroví a pak se budu muset trochu přibrzdit, jinak ty kalhoty už definitivně nedopnu... :-(. Ale vypadá to lákavě - líbí se mi hlavně ta malá verze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My dnes dojedli linecké a už nic nemáme ;)
      Ale taky plánuju po vánocích "očistnou" kůru !

      Vymazat
  2. Vypadají báječně. Příběh je moc krásný. Líbí se mi, jak myslí i na ty, co s nimi nejsou ... Ilonko, krásný den D.

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Byl fakt dobrý, podělila jsem i kolegyně v práci ;)

      Vymazat