O víkendu se mi podařilo uchránit pár banánů a konečně vyzkoušet další z receptů na banánový chlebíček.
Tento je se špaldovou moukou a zakysanou smetanou.
I když jsem ubrala oproti originálu cukr, stejně se mi na první kousnutí zdál dost sladký.
Časem jsem si ale zvykla a připadal mi akorát.
Použila jsem formu, ve které peču chleba, takže není tak vysoký jako z klasické formy na sladké chlebíčky.
A tu je samotný recept:
210 g mouky (dala jsem napůl polohrubou a celozrnou špaldovou)
85 g rozpuštěného másla
4 banány (3ks rozmačkat a jeden přijde jako ozdoba)
150 g cukru
2 vejce
60 g zakysané smetany
15g (půl ČL) soli
2,5 g (půl ČL) sody
1,25 g (čtvrtina ČL) prášku do pečiva
ČL skořice
Podle receptu jsem zkoušela ten poslední banán zkaramelizovat, na to je potřeba ještě trošku másla a cukru
Postup je jednoduchý :
Předehřejte si toubu na 170°C.
V jedné míse smícháme moukovou směs : mouka, sůl, prášek do pečiva a soda.
V druhé, větší míse, smícháme ostatní suroviny : 3 rozšťouchané banány, cukr, rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, vejce a skořici.
Přidáme moukovou směs a zamícháme.
Na karamelizovaný banán si rozehřejeme na pánvi lžíci másla, přidáme 2 lžíce třtinového cukru a vložíme banán rozříznutý napůl řezem dolů.
Opékáme, dokud není zlatavý, otočíme a opékáme na druhé straně.
Otáčejte opatrně, banán je hodně křehký.
Necháme chvilku vychladnout.
Těsto vložíme do vymazané chlebíčkové formy, ozdobíme zkaramelizovaným banánem a pečeme v troubě asi 50 minut.
Pak necháme ve formě asi 10 minut chládnout a vyklopíme.
Necháme chladit na mřížce.
Dobrou chuť a užijte si bezproblémový začátek nového týdne.
Ilona
Ilono, vypadá zajímavě, ještě jsem jej nikdy nepekla. Vyzkouším.
OdpovědětVymazatJitka
Jituško, tenhle recept je jednoduchý, taková zimní buchta.
VymazatKrásný den.
Ilono, já pekla zatím s banánem jen muffiny, ale chlebíček s půleným banánem navrchu vypadá dobře a taky bych ho mohla někdy vyzkoušet. Hzeký den
OdpovědětVymazatStáňo, určitě. Je spousta receptů, i s ořechy, čokoládou uvnitř.
VymazatJá tu čokoládu možná příště dovnitř opět propašuju ;)
Krásný den.
Ilonko, už jsem ho dlouho nepekla. Je vidět, že banány zvládáme sníst včas :o)
OdpovědětVymazatVypadá opravdu skvěle, mám ráda skořici, úplně tu vůni cítím.
Měj hezký den, Helena
Helenko, já hlavně v zimě dávám skořici všude, kam se dá.
VymazatZahřeje a to zatím potřebujeme ;)
Krásný den.
Já jsem banánový chlebíček poprvé ochutnala v costa coffee, bohužel byl přeslazený a já sladké miluji.
OdpovědětVymazatZa tento recept děkuji, potěšil a musím říct, že na rozdíl od výše zmíněného, tento nevypadá jako nacucaný cumel, ale jako lehký a příjemně nadýchaný.
Obecně sladím méně a hodně záleží i na sladkosti banánů.
VymazatČasto si sladím kaše jen banánem a stačí to.
Chlebíček je příjemně vláčný a je tam znát ta celozrná špalda, má zas jinou barvu než jen s hladkou moukou.
Krásný den.
Ahoj,
OdpovědětVymazatjá mám banánový chlebíček moc ráda, můj recept je podle DM, viděla jsem ho ve videu na jejich stránkách a zaujal mě. Dokonce jsem o něm psala už před delší dobou článek u sebe na blogu ciculka.cz. Určitě vyzkouším i tvůj recept, vypadá dobře:-)
Hanka z ciculka.cz
Určitě mrknu, baví mě zkoušet nové recepty.
VymazatKrásný den.
To je zajímavý recept a protože ráda rodinu něčím překvapuji,tak si recept opisuji.Děkuji
OdpovědětVymazatJituško, vyzkoušej, jsou i recepty třeba s mletými ořechy nebo čokoládou uvnitř.
VymazatKrásný víkend.