Nádivka neboli hlavička bývala tradičně na Bílou sobotu první masové jídlo po přísném půstu.
Název hlavička dostala od vařené telecí hlavy, z níž obrané maso bývalo její tradiční součástí.
Maso můžete použít vpodstatě jakékoliv, jen se musí předem tepelně upravit.
Naše letošní nádivka :
5 rohlíků
300 ml mléka
4 vejce
75 g másla
250 g uzeného
100 g slaniny
zelené bylinky : kopřivy, medvědí česnek
nasekaný špenát
sůl, pepř
Rohlíky nakrájím na kostky a zaleju mlékem.
Přidám nakrájené uzené, slaninu, špenát a bylinky.
Osolím, opepřím.
Vejce rozdělím na žloutky a bílky, žloutky dám rovnou do mísy k ostatním surovinám, bílky si vyšlehám do sněhu
se špetkou soli.
V míse smíchám všechny ingredience a nakonec
zlehka přimíchám sníh z bílků.
Celou směs na nádivku poté zarovnám
do máslem vymazané zapékací misky.
Pekla jsem 30 minut do zlatova.
Večer na Bílou sobotu se opět rozeznívají v kostelích zvony a přicházejí oslavy velikonoční vigilie, což je noc ze soboty na neděli, kdy vstal Ježíš z
hrobu.
A právě bílá roucha křtěnců, kteří se nechávají o velikonoční vigílii pokřtít, dala jméno této sobotě.
Končí postní období a vracejí se zvony, které symbolicky odletěly do Říma na Zelený čtvrtek.
A samozřejmě platí i lidové obyčeje.
Už ráno bylo zvykem, že se děvčata chodila ještě před prvními ranními
slunečními paprsky opláchnout vodou z potoka, aby jim nenaskákaly pihy.
Také se vymetaly domy novými košťaty a někde se i bílilo, aby bylo všude čisto a čistota se domu držela po celý rok.
V sobotu se také pečou beránci či mazance a chlapci pletou pomlázky.
Dříve se lidé snažili, aby byl tento den opravdu slavnostní.
Kromě úklidu se nosilo i nové nebo sváteční oblečení.
Užijte si prima den, já jdu na ty mazance.
Ilona
Mám podobný příspěvek rozepsaný .... (jenže jsem ještě nestáhla fotky). Taky hlavičku děláme na Velikonoce pravidelně, byť recept se v detailech liší..
OdpovědětVymazatJj, každý má vlastní recept a hlavní je, že chutná ;)
Vymazat