sobota 20. dubna 2019

Velikonoční hlavička


Nádivka neboli hlavička bývala tradičně na Bílou sobotu první masové jídlo po přísném půstu.

 Název hlavička dostala od vařené telecí hlavy, z níž obrané maso bývalo její tradiční součástí.

Maso můžete použít vpodstatě jakékoliv, jen se musí předem tepelně upravit.


 
Naše letošní nádivka :

 5 rohlíků
300 ml mléka
4 vejce
75 g másla
250 g uzeného
100 g slaniny
zelené bylinky : kopřivy, medvědí česnek
nasekaný špenát
sůl, pepř 

Rohlíky nakrájím na kostky a zaleju mlékem.
Přidám nakrájené uzené, slaninu, špenát a bylinky.
Osolím, opepřím.
Vejce rozdělím na žloutky a bílky, žloutky dám rovnou do mísy k ostatním surovinám, bílky si vyšlehám do sněhu se špetkou soli. 
V míse smíchám všechny ingredience a nakonec zlehka přimíchám sníh z bílků. 
Celou směs na nádivku poté zarovnám do máslem vymazané zapékací misky.
Pekla jsem 30 minut do zlatova.




  
 Večer na Bílou sobotu se opět rozeznívají v kostelích zvony a přicházejí oslavy velikonoční vigilie, což je noc ze soboty na neděli, kdy vstal Ježíš z hrobu.

 A právě bílá roucha křtěnců, kteří se nechávají o velikonoční vigílii pokřtít, dala jméno této sobotě.

 Končí postní období a vracejí se zvony, které symbolicky odletěly do Říma na Zelený čtvrtek.

A samozřejmě platí i lidové obyčeje.

Už ráno bylo zvykem, že se děvčata chodila ještě před prvními ranními slunečními paprsky opláchnout vodou z potoka, aby jim nenaskákaly pihy.

Také se vymetaly domy novými košťaty a někde se i bílilo, aby bylo všude čisto a čistota se domu držela po celý rok. 


V sobotu se také pečou beránci či mazance a chlapci pletou pomlázky. 

Dříve se lidé snažili, aby byl tento den opravdu slavnostní. 
Kromě úklidu se nosilo i nové nebo sváteční oblečení. 
 
Užijte si prima den, já jdu na ty mazance.
   Ilona



2 komentáře:

  1. Mám podobný příspěvek rozepsaný .... (jenže jsem ještě nestáhla fotky). Taky hlavičku děláme na Velikonoce pravidelně, byť recept se v detailech liší..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, každý má vlastní recept a hlavní je, že chutná ;)

      Vymazat