Mazance k velikonoční snídani u nás nesmí chybět.
Sluníčko už od rána svítí, dá se snídat i na zasklené lodžii a užívat si jarní pohodu.
Letos jsem dělala z dávky dva menší bochánky.
Lépe se krájí než jeden velký.
Jsou nekynuté, z tvarohového těsta.
Mazance
500 g hladké mouky
250 g tvarohu
160 g měkkého másla
180 g cukru moučka
2 vejce
půl citronu (šťáva i kůra)
5 lžic mléka
prášek do pečiva
vanilkový cukr
může být kandované ovoce, rozinky
Na potření :
1 vejce
mandlové lupínky na posypání (ale já vynechávám, synek to moc nemusí)
Měkké máslo utřeme s cukrem do pěny.
Potom postupně zašleháme vejce, vanilkový cukr, měkký tvaroh,
citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru.
Nakonec přidáme
prosátou mouku s práškem do pečiva, rozinky, sušené ovoce.
Vypracujeme hladké těsto, které se
nelepí.
Těsto rozdělíme napůl a vytvoříme dva mazance.
Mazance pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lupínky (kdo má rád).
Vložíme do předehřáté trouby.
Prvních 10 minut pečeme na 200
°C, potom teplotu snížíme na 160°C a dopékáme dozlatova.
Dobrou chuť!
Užijte si dnešní sváteční den.
Ilona
Ilonko, vypadají báječně! I my už mazanec, u nás bochánek, posnidali 😊
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Péťo, mazance musí být 😊
VymazatHezké Velikonoce.
Ilono,máš je pěkné. A s dvěma menšími bochánky máž pravdu- líp se krájí a velikost jednoho krajíčku je taková přiměřená. U nás pekla letos mazance maminka, takže máme kynutou klasiku. Tvarohové začínají být, koukám, docela populární.Ostatně - nebýt toho, že pekla máma, tak bych ho možná udělala taky :-)
OdpovědětVymazatOd maminky jsou nejlepší a kynuté patří mezi klasiku.
VymazatKrásné Velikonoce.
Ilonko, tvarohové jsou moc dobré, dělala jsem je dřív! Teď jedu v klasice, pro nás, rodinu i kamarády... Už jich bylo...
OdpovědětVymazatPřeji hezký večer, Helena
Přiznávám, že dokud jsem měla pekárnu, dělala jsem kynuté, respektive je dělala pekárna.
VymazatRučně jsou tvarohové rychlejší 😊
Krásné Velikonoce.