Na Zelený čtvrtek oblékali kněží zelená roucha.
Po odeznění modlitby Sláva na výsostech Bohu
zvony umlkají a odlétají do Říma pro požehnání svatého otce.
Někdy se
tvrdí, že zvony odlétají proto, že se bojí řehtaček.
Letí zcela tiše,
první ty nejstarší, které znají cestu, na konci malé, aby se neztratily.
Hospodyně vstávaly před rozbřeskem a zametly celé stavení.
Smetí pak odnesly na křižovatku, což mělo zaručit, že se v domě nebudou držet blechy.
Ranní omytí rosou mělo zabránit nemocem.
Měl se také sít len a hrách, zaručeně pak přišla dobrá úroda.
Jak už z pojmenování vyplývá, Zelený čtvrtek je spojován se zelenými pokrmy - od zeleniny až po byliny.
Konzumoval se hrách, kapusta, zelí, špenát a jarní byliny
(kopřiva, kerblík, petržel, medvědí česnek, pampelišky apod.), a to
podle toho, co se zrovna urodilo.
Vařily se polévky, omáčky, podušené
luštěniny, zapečené pokrmy a další.
A právě zelená strava měla zajistit pevné zdraví po celý rok.
My jsme si nasbírali medvědí česnek a kopřivy do nádivky.
Před rozbřeskem se také jedli jidáše pomazané medem, upečené na Škaredou středu.
To mělo ochránit před žihadly vos a hady.
Ale pozor, na kupované pečivo to prý neplatí 😀
Letos jsem zkusila upéct jidášky podle tohoto receptu :
Budete potřebovat :
2
vejce
60
g cukru krystal
150
ml vlažného mléka
500g
hladké mouky
polovinu
kostky droždí
50
g rozpuštěného másla
vanilkový
cukr
citronovou
kůru
Na
potření pak
30
g rozpuštěného másla
1
velká lžíce medu
30
ml rumu (já jsem vynechala)
a
moučkový cukr na posypání
Do vlažného
mléka rozdrobíme droždí s trochou cukru a dvěma lžícemi mouky a
zamícháme.
Necháme na teplém místě asi 10–15 minut vyběhnout.
Do
velké mísy přidáme mouku, vejce, vanilkový a krystalový
cukr, rozpuštěné máslo, přilijeme
kvásek a dobře propracujeme.
Pak ho pod utěrkou
necháme na teplém místě alespoň 30 minut vykynout, raději déle.
Potom už oddělujeme kousky těsta, motáme "žížaly" a z nich jidášky.
Dělala jsem dva tvary, klasický pletenec (připomíná provaz, na kterém se Jidáš oběsil) a pak zamotané kuličky.
Na plechu jsem je
nechala ještě tak 15 minut kynout.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut dozlatova.
Ještě horké potíráme rozehřátým
máslem smíchaným s medem a rumem.
Po zaschnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.
Chutnají dobře i samotné, ale s máslem nebo domácí marmeládou ......
Tak přeju hezký den a nechte si chutnat.
Ilona
Ilonka, rada som si precitala o zvykolstiach dnesneho dna a keby som bola doma, urcite sa bezim umyt rannou rosou. Ani jidasky nestiham. Vecer ale uz budem doma, urcite upeciem. Vyzeraju uzasne. Maj pekny den.
OdpovědětVymazatLauri, děkuju. V pečení sbírám zkušenosti.
VymazatPřeju hezký den.
Ilonko, máš je jako malované a jsi vzorně připravená!
OdpovědětVymazatPřeji krásný zelený čtvrtek, Helena
Děkuju, Helenko, snažila jsem se ;)
VymazatHlavně, že jim doma chutnalo.
Hezký den.
Ilonko, Jidášky vypadají krásně! To jsi to stihla vzorně jak velí tradice, paráda!
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Péťo, děkuju. Letos byl čas, tak jsem se "vyřádila", ale někdy člověk nestíhá.
VymazatHezký den.
Tak na jidášky dojde možná napřesrok. Letos jsme na chalupě půlku času s mámou samy a kdo by to snědl.... Ale máš je krásné - hned bych si dala. Holt počkám na mazanec.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, děkuju a užijte si Velikonoce na chalupě.
Vymazat