čtvrtek 18. dubna 2019

Jidášky na Zelený čtvrtek


Na Zelený čtvrtek oblékali kněží zelená roucha.
Po odeznění modlitby Sláva na výsostech Bohu zvony umlkají a odlétají do Říma pro požehnání svatého otce. 

Někdy se tvrdí, že zvony odlétají proto, že se bojí řehtaček. 

Letí zcela tiše, první ty nejstarší, které znají cestu, na konci malé, aby se neztratily.

Hospodyně vstávaly před rozbřeskem a zametly celé stavení.

Smetí pak odnesly na křižovatku, což mělo zaručit, že se v domě nebudou držet blechy.

 Ranní omytí rosou mělo zabránit nemocem. 

Měl se také sít len a hrách, zaručeně pak přišla dobrá úroda.

 Jak už z pojmenování vyplývá, Zelený čtvrtek je spojován se zelenými pokrmy - od zeleniny až po byliny.  

Konzumoval se hrách, kapusta, zelí, špenát a jarní byliny (kopřiva, kerblík, petržel, medvědí česnek, pampelišky apod.), a to podle toho, co se zrovna urodilo. 

Vařily se polévky, omáčky, podušené luštěniny, zapečené pokrmy a další. 

A právě zelená strava měla zajistit pevné zdraví po celý rok.

My jsme si nasbírali medvědí česnek a kopřivy do nádivky.
 


 Před rozbřeskem se také jedli jidáše pomazané medem, upečené na Škaredou středu.

To mělo ochránit před žihadly vos a hady.

Ale pozor, na kupované pečivo to prý neplatí  😀 




Letos jsem zkusila upéct jidášky podle tohoto receptu :

Budete potřebovat :

2 vejce 
 60 g cukru krystal
 150 ml vlažného mléka
500g hladké mouky
polovinu kostky droždí
50 g rozpuštěného másla
vanilkový cukr
citronovou kůru

Na potření pak 
30 g rozpuštěného másla
1 velká lžíce medu
30 ml rumu (já jsem vynechala)

a moučkový cukr na posypání 


Do vlažného mléka rozdrobíme droždí s trochou cukru a dvěma lžícemi mouky a zamícháme. 
Necháme na teplém místě asi 10–15 minut vyběhnout.
Do velké mísy přidáme mouku, vejce, vanilkový a krystalový cukr, rozpuštěné máslo, přilijeme kvásek a dobře propracujeme. 
Pak ho pod utěrkou necháme na teplém místě alespoň 30 minut vykynout, raději déle.

Potom už oddělujeme kousky těsta, motáme "žížaly" a z nich jidášky.

Dělala jsem dva tvary, klasický pletenec (připomíná provaz, na kterém se Jidáš oběsil) a pak zamotané kuličky. 

Na plechu jsem je nechala ještě tak 15 minut kynout. 

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut dozlatova.

Ještě horké potíráme rozehřátým máslem smíchaným s medem a rumem. 

Po zaschnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.



Chutnají dobře i samotné, ale s máslem nebo domácí marmeládou ......


Tak přeju hezký den a nechte si chutnat.

Ilona

8 komentářů:

  1. Ilonka, rada som si precitala o zvykolstiach dnesneho dna a keby som bola doma, urcite sa bezim umyt rannou rosou. Ani jidasky nestiham. Vecer ale uz budem doma, urcite upeciem. Vyzeraju uzasne. Maj pekny den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauri, děkuju. V pečení sbírám zkušenosti.
      Přeju hezký den.

      Vymazat
  2. Ilonko, máš je jako malované a jsi vzorně připravená!
    Přeji krásný zelený čtvrtek, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Helenko, snažila jsem se ;)
      Hlavně, že jim doma chutnalo.
      Hezký den.

      Vymazat
  3. Ilonko, Jidášky vypadají krásně! To jsi to stihla vzorně jak velí tradice, paráda!
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péťo, děkuju. Letos byl čas, tak jsem se "vyřádila", ale někdy člověk nestíhá.
      Hezký den.

      Vymazat
  4. Tak na jidášky dojde možná napřesrok. Letos jsme na chalupě půlku času s mámou samy a kdo by to snědl.... Ale máš je krásné - hned bych si dala. Holt počkám na mazanec.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuju a užijte si Velikonoce na chalupě.

      Vymazat