... podle Markéty.
Recept si tu odložím.
Množství surovin vyhovuje i velikosti mé bábovkové formy, i když jsem měla obavy, jestli není těsta moc.
Dala jsem navíc perníkové koření určené do moučníků.
Krásně to bábovku ovonělo.
Budete potřebovat:
400
g očištěné dýně hokaido
350 g polohrubé mouky
160 g cukru krupice
100 ml mléka
2 lžíce medu
160 g rozpuštěného másla
1 prášek do
pečiva
4 vejce
2 lžičky skořice,
60 g hořké čokolády
1 hrst nasekaných
ořechů
špetka soli
a já přidala perníkové koření
Postup?
Nejprve si 400 g oloupané a očištěné dýně hokaido nakrájíme na kostky, vložíme do pekáčku s pečicím papírem, pokapeme lžící oleje, promícháme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 20 minut doměkka.
Pokud pečete neoloupanou, může to trvat déle.
Já většinou dýni přidávám, když peču něco jiného, třeba maso.
Poté vytáhneme z trouby, vyjmeme z pekáčku
do misky, rozmačkáme vidličkou a necháme vychladnout.
Se slupkou se mi špatně mačká, takže mixuji a přidávám i trošku vody, když je pyré moc hutné.
Mezitím si
oddělíme vejce na žloutky a bílky.
Bílky vyšleháme se špetkou soli do
sněhu.
Zapneme troubu na 175 °C.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny,
přišleháme rozpuštěné vychladlé máslo s mlékem.
Přidáme také rozmačkanou
dýni a med.
Poté vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí,
kořením a také hrst nasekaných ořechů s čokoládou.
Nakonec zlehka vmícháme sníh z
bílků.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané
formy na bábovku a pečeme na 175 °C cca 40 minut.
Poté necháme bábovku
stát cca 5 minut na lince a následně vyklopíme na mřížku.
Bábovku můžeme
pocukrovat nebo polít rozpuštěnou čokoládou a ozdobit ořechy.
Je krásně vláčná, nádherně voní a mizí rychlostí blesku.
Dobrou chuť.
Ilona
Já už ji asi také zkusím. Dýňovou bábovku jsem viděla za poslední dobu tolikrát a pokaždé jsem si říkala, jak asi chutná? Zkusím a uvidím. Ty máš formu moc pěknou na bábovku, budu si muset taky nějakou takovou pořídit.
OdpovědětVymazatDěkuju, vybírala jsem formu dlouho 😉
VymazatViděla jsem taky hodně receptů na pečení z dýně. Tento mi vyhovoval složením.
Bábovka nám moc chutnala.
Krásný den 🍁🌿🍂
Už som dlho nepiekla tekvicovú bábovku, rada vyskúšam i tento recept. Vyzerá nádherne.
OdpovědětVymazatMyslíte, že toto cesto je vhodné aj na muffiny? Ďakujem za odpoveď.
Asi bych zkusila i muffiny, jen si pohlídat dobu pečení 😉
VymazatKrásný den 🍀
Ilonko, bábovka vypadá báječně ! Recept si tisku, děkuju za inspiraci. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Ilono, vypadá moc pěkně. Já z dýně pekla muffiny, taky byly docela fajn. V poslední době ale nepeču - nějak došla energie. Jsem ráda, že uvařím večeři. Budu se muset zase zaktivizovat a upéct aspoň něco z jablek, co jsem před 14 dny dovezla z chalupy.
OdpovědětVymazatHezký den
Ilonko, vypadá nádherně. Uvědomila jsem si, že na sladko dýni nepoužívám, vždycky to je něco slaného. Nikdy není pozdě začít :o)
OdpovědětVymazatPřeji hezký den. Helena