středa 5. října 2022

Den skořicových šneků

 


... připadá na 4.října.

Co se děje na den skořicových šneků?

Pečou a jí se skořicoví šneci! 

Kanelbullensdag se slaví ve Švédsku od roku 1999 a je spojen právě s datem 4.října.

Je to zde totiž nejoblíbenější a nejprodávanější pečivo (podle neoficiálních statistik je to 300 šneků na osobu/rok).

Mikeš si večer vzpomněl, že bychom mohli nějaké úpéct.

Na kynuté těsto už nebyl čas (bylo šest večer), takže jsem si našla recept bez kynutí na blogu Gourmanet.

Šneci jsou křupavější, ale moc nám chutnaly.

Zase něco jiného, než ty nadýchané z nakynutého těsta.

Fotky mám jen večerní, na ráno mi zbyl jeden kousek 😉



Suroviny:
500 g hladké mouky
8 lžic cukru krupice
Špetka soli
Půl prášku do pečiva
100 ml slunečnicového oleje
125 ml mléka (půl na kvásek, půl do těsta)
Půl kostky droždí
jedno vajíčko
Vanilkový cukr
Skořice
Cukr na posypání
Kousek rozpuštěného másla na potření.
V mističce si smíchejte půl vlažného mléka s droždím.
Do velké mísy nasypte všechny suché suroviny – hladká mouka, cukr, sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr.
Po promíchání můžete nalévat ostatní suroviny. 
Začněte se slunečnicovým olejem, poté přidejte mléko, vajíčko a  kvásek s mlékem. 
Pořádně zpracujte v robotu nebo ručně. 
Pokud bude vaše směs moc hustá, tak přidejte mléko nebo naopak, pokud bude řídka, tak přidejte mouku. 
Těsto je lepkavé. 
Takže si ho musíte vzít do ruky, pomoučit a natahovat. 
Poté použijte i váleček a těsto rozprostřete, co nejpřesněji do obdélníku. 
Až se vám to povede, tak těsto celé potřete máslem. 
Pak celé posypte skořicí (hodně) a cukrem. 
Můžete začít rolovat do válce. A teď už jen nakrájet a na plechu s pečícím papírem hezky poskládat do tvaru šneka. 
Naposledy z vrchu posypte skořicí a cukrem, ať povrch zkaramelizuje. 🙂
Pečeme na 170° 30-40 minut. (mě stačilo 15-20minut)




Krásný den.

Ilona

4 komentáře:

  1. Šneky jsem ještě nikdy nepekla, tak možná příležitostně vyzkouším (i když nevím, jestli to na mého muže nebude příliš suché). Díky za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to budou asi lepší klasické kynuté, tyhle jsou spíš takové "sušenkové"

      Vymazat
  2. To koukám,že mají svůj den.Mám je ráda a dlouho jsem je už nedělala.
    Ilonko,měj hezký den

    OdpovědětVymazat