neděle 7. ledna 2024

Tříkrálová bábovka mrkvová

 

 Na Tři krále tradiční bábovka, letos jsem pekla podle Máma peče doma, mrkvovou : 
 
Ingredience :
 
3 vejce
200 g cukru krupice
200 ml oleje ( já používám řepkový)
300 g oloupané mrkve
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
80 g mletých mandlí
250 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
10 g kypřícího prášku do pečiva
špetka soli

Všechny ingredience vytáhněte z lednice aspoň hodinu před začátkem pečení, aby měl pokojovou teplotu.  
Mrkev oloupejte a na struhadle nastrouhejte najemno.
Dejte chvilku stranou.
 
Troubu rozpalte na 170 stupňů a formu na bábovku vymažte másle, vysypejte hrubou moukou a přebytečnou mouku z formy vyklepejte.
 
Do mísy mixéru dejte vejce a cukr.
Šlehejte, dokud nevznikne světlá a nadýchaná vaječná pěna, bude to trvat asi 8-10 minut.
Poté rychlost mixéru nechte na nejvyšší otáčky a postupně pramínkem přilévejte olej.
Přidejte nastrouhanou mrkev, nastrouhanou pomerančovou kůru a promíchejte cukrářskou špachtlí.
Do těsta přidejte mleté ​​mandle, prosejte obě mouky smíchané s práškem do pečiva a solí.
Vše pak zlehka promíchejte, dokud se  všechny ingredience nespojí.
 
Těsto na bábovku přelijte do formy a dejte péct do trouby asi 45 – 50 minut. 
Jestli máte bábovku upečenou poznáte tak, že do ní píchnete špejlí a po vytažení bude suchá.
 
Upečenou bábovku nechte vychladnout asi 10 minut a poté ji vyklopte z formy ven.
Bábovku před podáváním můžete jen pocukrovat a nebo polít rozpuštěnou čokoládou.




Krásnou neděli ⭐

Ilona




 
 

3 komentáře:

  1. Bábovka je tady a vypadá moc krásně a určitě i tak chutnala.Baví mě sbírat recepty,mohou se zase hodit.
    Ilonko,díky a měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Mrkvová bábovka je fajn nápad, možná bych tam mohla místo mletých mandlí zužitkovat mandlovou mouku, co jsem objevila založenou ve špajzu... Ta tvoje vypadá náramně.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat