neděle 9. dubna 2023

Kaple s kostnicí

 

Možná lehce morbidní pozvánka, ale i to patří k životu.

Je Velikonoční neděle, připomíná se nejdůležitější událost křesťanské víry, kdy mrtvý Ježíš vstal z hrobu k novému životu a tím zničil hřích a smrt.

Dnes návštěva hřbitovního kostela Všech svatých v Sedlci a jeho kaple, která je už světoznámou kostnicí.




Kostelík byl vystavěn ve 14. století jako karner - skládá se ze dvou kaplí postavených nad sebou - a podle nejnovějších průzkumů se spolu s dalšími stavebními součástmi opatství snažil přiblížit svým jeruzalémským vzorům.

Podzemní kaple sedleckého kostelíka je mimořádně podobná podzemní kapli na jeruzalémském poli Hakeldama, kam byli pohřbíváni zemřelí poutníci. 

Poté, co podle pověsti jeden ze sedleckých opatů přivezl z hakeldamského pole hrst hlíny a rozprášil ji na klášterním hřbitově, stal se tento hřbitov takzvaným Svatým polem, nejstarším ve střední Evropě.




V roce 1421 byly objekty sedleckého kláštera zasaženy požárem založeným husity, požár částečně zasáhl také stavbu hřbitovního kostelíka.

Po zrušení hřbitova na konci 15. století byly exhumované kosti uloženy vně i uvnitř podzemní kaple, kde je poloslepý sedlecký mnich v roce 1511 seskládal do velkých pyramid.

Na začátku 18. století byl kostelík upraven v souvislosti s celkovou obnovou kláštera podle koncepce opata Snopka a architekta Jana Blažeje SANTINIHO - Aichla.

Když v roce 1784 císař Josef II. rušil kláštery, zanikl i sedlecký klášter a hřbitovní kostelík se dostal do držení rodu Schwarzenberků z Orlíka.

Jejich stavební mistr František Rint z České Skalice provedl v roce 1870 mimořádně nápaditě výzdobu podzemní kaple pomocí kostí a lebek ze zmíněných pyramid.




V kostnici je zákaz focení, tak se musíte buď přijet podívat sami a nebo prohledat na internetu, fotky jsou tu k vidění 😉

Je to působivé místo.

Ale v noci bych tam nešla....

Ilona







4 komentáře:

  1. Ilono, povedly se ti lepší (a nápaditější) kostnické fotky než mně ;-) . Jsem zvědavá, jestli byli i v druhé ze sedleckých pamětihodností - v chrámu Nanebevzetí Panny Marie a jak jsi ho fotograficky pojmula, i co dalšího jste si v KH prohlédli. Škoda, že vám počasí moc nepřeje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, chrám je teď uzavřený, takže maximálně exteriér s pouťovými atrakcemi 😉 Je teď Sedlecká pouť 😂

      Vymazat
  2. Ilonko, dlouho jsem tam nebyla, naposledy, když byly děti malé... Moc hezké fotky!
    Přeji hezké velikonoční pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuju. Krásné Velikonoce 🐣🐰🎋

      Vymazat