sobota 4. března 2023

Loupáčky

 

Únor se rychle překulil a máme tu březen.

Po ochutnávce jara se zase vrátilo zimní počasí.

Tak stále zkouším nové recepty z kynutého těsta, které k té zimě tak nějak patří.

Dnes k snídani loupáčky 🥐

Mám raději ty martinovské, ale recepty na mě vyskakovaly jen na makové.

V některých je místo másla sádlo, ale to jsem použila včera do pletýnek 😉

Možná zkusím příště.


Recept:

500 g hladké mouky
60-80 g cukru
220 ml vlažného mléka
100 g měkkého másla
30 g čerstvého droždí 
1 vejce
lžička soli

Vejce na potření
Mák na posypání

Já využívám pekárnu, těsto kyne cca hodinu.

Pak ho rozdělíme na čtyři části, z každé vyválíme placku a rozdělíme křížem na opět čtyři části - trojúhelníky.

Z každého trojúhelníku pak smotáme loupák - směrem od širší části.

Pak je ještě necháme na plechu cca 45 minut kynout, potřeme vajíčkem, posypeme mákem a šup s nimi do trouby.

Pečeme na 175 stupňů tak 15-20 minut.


Dobrou chuť.

A užijte si prima sobotu 🍀

Ilona






8 komentářů:

  1. tedy ty voní až sem....dobrá inspirace. D9ky, přeji krásný podmračený a mrazivý den z Jizerek. Olina

    OdpovědětVymazat
  2. Paráda. To musím vyzkoušet. Už mě to láká řadu let vyzkoušet vlastní rohlíky a loupáčky. Tak se do toho musím pustit :) Loupáčky miluju!

    OdpovědětVymazat
  3. Ilonko, vypadají úžasně. Určitě je vyzkouším a moc děkuji za recept.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Ilono, vypadají jak z řemeslné pekárny :). Určitě to byla úzasná snídaně

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadají úžasně.Podobné peču mám recept od sestry.Ale teď jsem je dlouho nedělala a mohla bych.
    Ilonko,hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  6. Ilonko, vypadá úžasně!
    Přeji příjemnoui neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Teda ty jsou, úplně vyzývají k ochutnání. Ať se daří.

    OdpovědětVymazat
  8. Ilonko, ty teda vypadají skvostně. Zdá se mi, že cítím jejich vůni. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat