Na rychlou večeři jsem se inspirovala u Kuchařky ze Svatojánu.
Měla jsem doma skoro procházející listové těsto a uvažovala, jestli z něj úpéct koláč a co bude k večeři.
Nakonec byl k večeři špenátový závin, protože všechny suroviny byly doma.
Špenát mám v mrazáku pořád.
Závin jsem pekla vcelku, bála jsem se, že náplň vyteče.
Původní recept jsem si trochu uzpůsobila.
Špenátový závin
1 balení listového těsta
400 g mraženého špenátu (můžete samozřejmě použít i čerstvý)
cibule
česnek
sůl
trocha smetany na zjemnění
50 g strouhaného sýra
Osmahneme lehce cibulku a česnek, přidáme špenát, osolíme a podusíme.
Pak zjemníme smetanou.
Rozválený plát listového těsta potřeme špenátem, posypeme strouhaným sýrem a stočíme do závinu.
Pečeme na 220 °C asi tak 20 minut.
Dobrý je teplý, ale ještě lepší studený.
Zelenina k tomu a dobrá večeře nebo slaná snídaně je na světě.
Krásný pátek a užijte si prima víkend.
Ilona
Zrovna minulý víkend dovezla kamarádka slaný závin plněný šunkou a sýrem. Říkala jsem si, že ho musím taky někdy udělat. Peču z listového těsta slané šnečky, ale závin jsem ještě nedělala. Špenát bude určitě taky dobrá náplň...
OdpovědětVymazatMy špenát milujeme. Ale šunka a sýr je taky super kombinace ;)
VymazatHezký víkend.
Ilonko, tak to bych se nenechala 2x pobízet. Špenát miluju a slané zaviny taky. Super kombinace.
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Děkuji, Péťo. Záviny jsou super slané i sladké 😉
VymazatHezký den.
Špenátový závin vypadá lákavě.Je zajímavé,že mě to nikdy nenapadlo naplnit listové těsto špenátem.Určitě vyzkouším.Já plním závin z listového těsta kysaným zelím a proložím na plátky klobásou,třeba i ostřejší.Je to také moc dobré.Hezký večer
OdpovědětVymazatSe zelím a klobáskou! Mňam!
Vymazat