Koupila jsem si pšeničnou celozrnnou mouku (když už koláč, tak zdravější) a hned i vyzkoušela recept na pytlíku na celozrnný koláč s ovocem.
V mražáku (už lehce přeplněném) jsem objevila misku třešní, takže volba byla jasná.
Oproti receptu jsem dala více mléka na rozředění.
Zmátla mě věta "vlijte těsto" a přitom já měla na vařečce přilepenou tuhou kouli :o)
Takže jsem těsto (dost) zředila mlékem a na chuti to (zřejmě) neubralo.
Koláč jsem upekla večer a na snídani mi zbyl jen kousíček!
Kdo máte zájem vyzkoušet, tady je recept:
Těsto :
2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
1 prášek do pečiva
1 vejce
1 vanilkový cukr
3 lžíce třtinového cukru
1/2 hrnku mléka
1 lžíce řepkového oleje
Náplň :
cca 300g ovoce (angrešt, rybíz)
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice
50g másla
Smícháme mouku a prášek do pečiva.
Vmícháme mléko, vejce, oba cukry a nakonec řepkový olej.
Vypracujeme těsto a vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy (nebo místo toho pečící papír).
Ovoce smícháme s cukrem a skořicí.
Nasypeme na těsto a poklademe kousky másla.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 40 minut do zlatova.
Dobrou chuť ;)
Ilona
No vypadá báječně!Hezký den V.
OdpovědětVymazatDěkuju, jsem ráda, když se nový recept povede ;)
VymazatNo mňaaam, teda, jak sladké z celozrnné mouky nemusím, tohle bych si dala. Dík moc za recept a hezkou neděli!
OdpovědětVymazatJako ano, chutná to jinak než z klasické bílé mouky, ale je to dobré ;)
VymazatNedivím se, že jsi měla na vařečce kouli - mám podobný recept, kde se odměřuje na hrnky a tam dávám na 2 hrnky mouky 1 hrnek mléka a půl hrnku oleje (a tedy o něco víc cukru, ale rozhodně ne o tolik, o kolik je tam víc tekutin).
OdpovědětVymazatA z celozrnné mouky jsem ještě nepekla - mám to mezi "milionem" věcí (panna cotta, domácí chleba a rohlíky, věnečky z odpaloveného těsta....), co chci zkusit. A k čemu se ne a ne dostat, Když už se pustím do pečení, tak většinou dělám něco osvědčeného a rychlého zároveň (vrcholem inovace v poslední době byla záměna jablek za cuketu v buchtě ze strouhaných jablek)
:o) eperimentuju ráda, mám dojem, že peču furt to samé.
VymazatChleba peču v pekárně, ale láká mě kváskový z trouby, tak snad jednou :o)