sobota 10. září 2016

Celozrnný koláč s třešněma

 

Koupila jsem si pšeničnou celozrnnou mouku (když už koláč, tak zdravější) a hned i vyzkoušela recept na pytlíku na celozrnný koláč s ovocem.

V mražáku (už lehce přeplněném) jsem objevila misku třešní, takže volba byla jasná.

Oproti receptu jsem dala více mléka na rozředění.

Zmátla mě věta "vlijte těsto" a přitom já měla na vařečce přilepenou tuhou kouli :o)

Takže jsem těsto (dost) zředila mlékem a na chuti to (zřejmě) neubralo.

Koláč jsem upekla večer a na snídani mi zbyl jen kousíček!



Kdo máte zájem vyzkoušet, tady je recept:

Těsto :

2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
1 prášek do pečiva
1 vejce
1 vanilkový cukr
3 lžíce třtinového cukru
1/2 hrnku mléka
1 lžíce řepkového oleje

Náplň :

cca 300g ovoce (angrešt, rybíz)
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice
50g másla

Smícháme mouku a prášek do pečiva.

Vmícháme mléko, vejce, oba cukry a nakonec řepkový olej.

Vypracujeme těsto a vlijeme do vymazané  a moukou vysypané formy (nebo místo toho pečící papír).

Ovoce smícháme s cukrem a skořicí.

Nasypeme na těsto a poklademe kousky másla.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 40 minut do zlatova.



Dobrou chuť ;)

                                                                                          Ilona




6 komentářů:

  1. No vypadá báječně!Hezký den V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ráda, když se nový recept povede ;)

      Vymazat
  2. No mňaaam, teda, jak sladké z celozrnné mouky nemusím, tohle bych si dala. Dík moc za recept a hezkou neděli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako ano, chutná to jinak než z klasické bílé mouky, ale je to dobré ;)

      Vymazat
  3. Nedivím se, že jsi měla na vařečce kouli - mám podobný recept, kde se odměřuje na hrnky a tam dávám na 2 hrnky mouky 1 hrnek mléka a půl hrnku oleje (a tedy o něco víc cukru, ale rozhodně ne o tolik, o kolik je tam víc tekutin).
    A z celozrnné mouky jsem ještě nepekla - mám to mezi "milionem" věcí (panna cotta, domácí chleba a rohlíky, věnečky z odpaloveného těsta....), co chci zkusit. A k čemu se ne a ne dostat, Když už se pustím do pečení, tak většinou dělám něco osvědčeného a rychlého zároveň (vrcholem inovace v poslední době byla záměna jablek za cuketu v buchtě ze strouhaných jablek)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o) eperimentuju ráda, mám dojem, že peču furt to samé.
      Chleba peču v pekárně, ale láká mě kváskový z trouby, tak snad jednou :o)

      Vymazat