čtvrtek 10. dubna 2025

Mrkvový chleba

 

Tento recept je z velikonočního časopisu GUSTO z Billy.

Lehce jsem si ho upravila a uložím si ho sem.

Většinou dělám poloviční dávku, ale poslední dobou na mě skoro nezbyde, asi se vrátím k původní velikosti.

Suroviny 

150 g nastrouhané mrkve
500 g mouky (mix celozrnné, špaldové, žitné)
1 lžička soli
2 lžičky jedlé sody 
350 g řeckého jogurtu 
cca 125 ml mléka (podle savosti mouky)
hrst semínek (slunečnice, sezam, len,...)

Postup

K hnětení můžete využít robot, já míchám ručně.

Napřed smíchat suché přísady, přidat mrkev, jogurt, semínka a postupně přilévat mléko.

Vznikne lepivá směs.

Na pomoučeném vále vytvoříme bochník a pečeme v troubě na 230 st. asi 30 minut.

Hotový chléb zní při poklepání dutě.

Necháme vychladnout.

Včera jsem dala do těsta i trochu kurkumy, tak je žlutější 😉



Dobrou chuť 🍞

Ilona










3 komentáře:

  1. Ilonko, děkuji za zajímavý recept. Mrkev v těstě dělá pečivo vláčné, chleba určitě vyzkouším.
    Přeji hezké jarní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Chléb mě zaujal a vyzkouším.Oblíbila jsem si teď takovou jednoduchou buchtu z mrkve,recept je téměř podobný akorát s cukrem a místo mouky dávám namleté ovesné vločky.
    Ilonko,hezké dny

    OdpovědětVymazat