sobota 25. ledna 2025

Rohlíkové věnečky bez kynutí

 

 
 Dívám se na staré fotky a ještě tu na mě vyběhlo adventní pečení.

Věnečky z rohlíkového těsta, bez kynutí, takže celkem rychlovka.
 
 
  Budete potřebovat :
 
500 gramů hladké mouky
300 ml vlažného mléka
1 žloutek
1 kostka droždí (42 g)
2 lžíce rozpuštěného másla nebo sádla
1 lžice cukru krupice
1 lžička soli
1 vejce na potření

na ozdobu: sůl, mák


Do mísy rozdrobte droždí, přidejte 100 ml vlažného mléka, cukr a 1 lžíci mouky.

 Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (asi 10 minut). 

Pak k němu přidejte zbylé vlažné mléko a mouku, máslo, sůl a žloutek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. 

Nenechte ho kynout a ihned začněte tvořit věnečky (ale můžete i třeba klasický rohlík).

Potřete je vejcem, posypte solí nebo mákem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10–15 minut dozlatova.
 
 


 
Dobrou chuť.
 
Ilona
 
 
 

1 komentář:

  1. Ilonko,vypadají úžasně a ráda si recept znamenám.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat