Máme doma dost jablek ze zahrady, která už se začínají scvrkávat.
Přemýšlela jsem, co kromě závinu s nimi a zkusila jsem banánový chlebíček, jen nahradila banány jablky a lehce upravila těsto podle surovin doma.
Těsto:
250 g mouky (dala jsem napůl polohrubou a celozrnou špaldovou)
65 g rozpuštěného másla
2 střední jablka nastrouhaná
2 lžíce třtinového cukru
2 vejce
150 g jogurtu
15g (půl ČL) soli
2,5 g (půl ČL) sody
1,25 g (čtvrtina ČL) prášku do pečiva
ČL skořice
Karamelizovaná jablka :
4 střední jablka
3 lžíce cukru
30 g másla
Postup je jednoduchý :
Napřed zkaramelizujeme jablka.
Oloupeme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na kostičky.
Vložíme je do rendlíku, přidáme cukr a máslo.
Přivedeme je k varu, poté snížíme teplotu (ať se to nepřipálí) a za občasného míchání dusíme doměkka, trvá to asi 10 minut.
Předehřejeme si troubu na 170°C.
V jedné míse smícháme moukovou směs : mouka, sůl, prášek do pečiva, soda a skořice.
V druhé, větší míse, smícháme ostatní suroviny : 2 nastrouhaná jablka, cukr, rozpuštěné máslo, bílý jogurt, vejce a skořici.
Přidáme moukovou směs a zamícháme.
Vymažeme si formu na chlebíček nebo dáme pečící papír.
Zkaramelizovaná jablka dáme na dno formy a na ně pak těsto.
Pečeme v troubě asi 50 minut.
Pečeme v troubě asi 50 minut.
Pak necháme ve formě asi 10 minut chládnout a vyklopíme.
Ilono, pekla jsem podobný koláč, jen jsem nedávala do těsta jablka a jogurt.
OdpovědětVymazat