úterý 28. ledna 2025

Obrácený chlebíček s jablky

 


Máme doma dost jablek ze zahrady, která už se začínají scvrkávat.

Přemýšlela jsem, co kromě závinu s nimi a zkusila jsem banánový chlebíček, jen nahradila banány jablky a lehce upravila těsto podle surovin doma.

Těsto:

250 g mouky (dala jsem napůl polohrubou a celozrnou špaldovou)
65 g rozpuštěného másla
2 střední jablka nastrouhaná 
2 lžíce třtinového cukru
2 vejce
150 g jogurtu 
15g (půl ČL) soli
2,5 g (půl ČL) sody
1,25 g (čtvrtina ČL) prášku do pečiva
ČL skořice

Karamelizovaná jablka :

4 střední jablka 
3 lžíce cukru 
30 g másla

Postup je jednoduchý :

Napřed zkaramelizujeme jablka.
Oloupeme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na kostičky.
Vložíme je do rendlíku, přidáme cukr a máslo.
Přivedeme je k varu, poté snížíme teplotu (ať se to nepřipálí) a za občasného míchání dusíme doměkka, trvá to asi 10 minut.

Předehřejeme si troubu na 170°C.

V jedné míse smícháme moukovou směs : mouka, sůl, prášek do pečiva, soda a skořice.
V druhé, větší míse, smícháme ostatní suroviny : 2  nastrouhaná jablka, cukr, rozpuštěné máslo, bílý jogurt, vejce a skořici.

Přidáme moukovou směs a zamícháme.

Vymažeme si formu na chlebíček nebo dáme pečící papír.

Zkaramelizovaná jablka dáme na dno formy a na ně pak těsto.

Pečeme v troubě asi 50 minut.

Pak necháme ve formě asi 10 minut chládnout a vyklopíme.





Dobrou chuť.

Ilona




1 komentář:

  1. Ilono, pekla jsem podobný koláč, jen jsem nedávala do těsta jablka a jogurt.

    OdpovědětVymazat