pátek 10. června 2022

Drobenkový koláč s rebarborou

 
 Čas jahod a rebarbory.
 
Zkouším i nové recepty, tady jeden drobenkový s tvarohem a rebarborou. 
 

 
 

Drobenka:

  • 150 g hladké mouky
  •  100 g jemných ovesných vloček
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  •  4-5 lžic třtinového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva

 

Tvarohová náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 250 g ricotty
  • 2 vejce
  • 1,5 lžíce třtinového cukru
 
Vrstva ovoce:
  • 4 středně silné řapíky rebarbory
  • (samozřejmě můžete použít i joné ovoce)
  • 1 lžíce škrobu nebo vanilkového pudinku v sáčku
  • 1 lžíce moučkového cukru
 
 
 Rebarboru očistíme a nakrájíme na cca 1cm kousky, přesuneme do misky a promícháme se škrobem a cukrem.
 
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
 
V míse smícháme ovesné vločky, mouku, kypřící prášek a cukr, přidáme vejce a studené máslo pokrájené na kostky.
 
Ze všech surovin vypracujeme drobenku.
 
 Koláčovou formu vymažeme máslem a navrstvíme asi 2/3 množství připravené drobenky.
 
 Připravíme si tvarohovou náplň.
 
Smícháme tvaroh, ricottu a vejce s cukrem, nalijeme na drobenkový základ a rovnoměrně rozetřeme.
 
Na tvaroh rozprostřeme ovoce a posypeme kousky zbývající drobenky.
 
Pečeme cca 30 minut nebo dokud povrch koláče nezezlátne.
 
 





Dobrou chuť.
 
Užijtě si víkend.
 
Ilona
 
 

 
 

3 komentáře:

  1. Ilonko, ten musí být úžasný! Ještě nějakou rebarboru mám, moc ráda tenhle koláč vyzkouším.
    Přeji hezký víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Ilono, taky jsem loni dělala rebarborový koláč s tvarohem, ale recept byl trochu jiný. Já jinak z rearbory skoro nepeču - jednak nemám zdroj a jednak ji manžel nerad (loni jsme koláč na chalupě snědly s mámou).

    OdpovědětVymazat
  3. Ilonko, koláč vypadá báječně, určitě bych ochutnala. Poslední léta už moc nepeču, jen když se nás má sejít víc a z rebarbory jsem koláč ještě neměla. :o)
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat