neděle 12. února 2023

Výstava replik Českých korunovačních klenotů

 
 
Dnes slíbená výstava.
 
Unikátní putovní výstava mistrovských replik Českých korunovačních klenotů a meče včetně repliky středověkého žezla a jablka Karla IV.
 
Kromě samotných klenotů představuje výstava i mnoho dalších tematických exponátů připomínajících období středověku, například ukázka Řádu zlatého rouna a Longinova kopí, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II. nebo oficiální replika Pražského Jezulátka.
 
Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II. nebo repliku císařské koruny Svaté říše římské.
 
Na mnohasethodinové realizaci zlatnických prací se podíleli také špičkoví slovenští šperkaři – manželé Cepkovi.
 
Osudy 22 vladařů napříč pěti staletími jsou představeny formou informačních panelů, vyobrazení a exponátů co nejvěrněji ilustrujících období jejich vlády.
 
Člověk se doví leccos zajímavého ;)
 

 

 
 
 
  

 
 
 

 
 K vidění je i kopie slavnostních šatů Marie Terezie. 
 
Krásný kousek.
 
K výrobě repliky korunovačního pláště Ferdinanda II. byly použity zbytky králičích kůží.
 
  
 
 
Na vystavené 1:1 kopii Pražského Jezulátka si můžeme prohlédnout model šatiček, které vyšívala vlastnoručně císařovna Marie Terezie.
 
 
 
 
 Příběh korunovačního kompletu je navždy spojený s dějinami české státu.
 
 Začal se psát společně s panovníkem Karlem IV., kdy byly ke Svatováclavské koruně přidány další předměty, které dnes tvoří základ svatovítského pokladu nevyčíslitelné hodnoty.
 
V průběhu staletí se u moci střídali panovníci, kteří měli vliv nejenom na současnou podobu našeho státu, ale také klenotů samotných.
 
Středověké klenoty (koruna, žezlo a jablko) byly používány při korunovacích českých králů až do počátku 17. století a naposledy je s nimi vyobrazen císař Matyáš Habsburský.
 
V průběhu třicetileté války se pak žezlo a jablko dostaly natrvalo do Vídně, kde jsou uloženy dodnes.
 
Nové renesanční kusy žezla a jablka byly vyrobeny pro Ferdinanda I. Habsburského.
 
Současný komplet použil jako první panovník až Ferdinand II.
 
Svatováclavská koruna zůstala jeho oficiální součástí pro svůj historický i symbolický význam.

Mistrovskou repliku Českých korunovačních klenotů a meče je výjimečně možné vidět také s mistrovskou replikou středověkého žezla a jablka Karla IV. 

Svatováclavská koruna se tak pomyslně, po čtyřech stoletích, setkává na jednom místě v původní soupravě i s korunovačním mečem.


 






Sice s modrým nádechem, ale snad se vám fotky líbily.
 
Přeju prima neděli.
 
 Ilona
 


 
 

2 komentáře:

  1. Ilonko, krásné fotky z úžasné výstavy. Děkuji za její zprostředkování.
    Měj hezké dny🍀💓

    OdpovědětVymazat