Jedná se o klasický irský chléb bez kvásku i droždí, jen se sodou.
Přiznám se, že dřív jsem o něm neslyšela, ale poslední dobou vyskočil hned u několika účtů, které na IG sleduji, byl to impuls k tomu ho vyzkoušet upéct.
Já jsem zvolila podle Mirky van Gils Slavíkové, ale receptů je opravdu hodně.
Tady se oproti jiným receptům přidává cukr.
Chléb je tedy lehce nasládlý, což nemusí každému vyhovovat.
Recept:
500 g mouky
500 g mouky
(já použila hladkou a špaldovou v poměru 3:2)
60 g cukru
5 g jedlé sody
10 g soli
120 g másla
300 g podmáslí
1 vejce
60 g cukru
5 g jedlé sody
10 g soli
120 g másla
300 g podmáslí
1 vejce
Můžeme přidat směs semínek nebo oříšků, já použila lněné semínko.
Postup:
Prosátou mouku smícháme s ostatními surovinami a proděláme důkladně těsto.
Prosátou mouku smícháme s ostatními surovinami a proděláme důkladně těsto.
Hned
vyrobíme bochánek nebo můžeme péci ve formě, pokud se nám zdá, že je
těsto řidší.
Před pečením nařízneme do kříže.
Pečeme v rozpálené troubě při teplotě 220°C asi 40 minut
až hodinu.
Upečený chleba se zjišťuje klasicky poklepem na dno, měl by mít dutý zvuk.
Kdo pečete chleba, znáte.
Mě chleba nejvíc chutnal jen tak s máslem nebo jsou k němu vhodné různé sýry.
Je hutnější a docela sytý.
A nám za chvíli vypnou kvůli rekonstrukci v domě na celý den elektřinu, tak dnes žádný home office ani škola přes skype.
Svití sluníčko, nabalíme velkou svačinu a vyběhneme někam do přírody.
Dnes venku asi nikoho nepotkáme ;)
Mějte krásný a poklidný den.
Ilona
A já zrovna o víkendu hledala nějaký recept bez kvasnic, neb u nás nebyly k sehnání. Teď už mám. :) Ale tenhle chleba vypadá výborně. Určitě vyzkouším. :)
OdpovědětVymazatPřeji sluníčkový den, Sabi
Taky už mám ;) Tak zas upečem něco kynutého.
VymazatKrásný den.
Taky se chystám na nějaké domácí pečivo, ale spíš možná prubnu housky nebo rohlíky, ty jsem ještě nepekla. Jinak mám chutnější chleby docela ráda, jen s tou nasládlostí bych možná měla problém.
OdpovědětVymazatPěkné dny
Rohlíky jsem taky ještě nezkoušela a všude na mě vyskakujou .... tak uvidíme.
VymazatKrásný den.
Chléb vypadá báječně a já ho určitě vyzkouším. Už jen proto, že se do něj nemusí dávat droždí, které je teď naprosto nedostatkové.
OdpovědětVymazatHezký den
Ano, je to zas něco jiného, musíme si ten jídelníček spestřit.
VymazatKrásný den.
Ahoj,
OdpovědětVymazatrecept se bude hodit, očividně totiž všude vyprodali kvasnice:-)
Hanka z ciculka.cz
Já sehnala v malé cukrárničce na váhu, tak jsem ráda.
VymazatKrásný den, Hani.
Ilonko, taky jsem ho kdysi pekla, až mi dojde droždí, což bude za chvilku, možná na něj taky dojde :o)
OdpovědětVymazatPřeji pohodový den, Helena
Já se teď chystám na mazance, tak uvidíme. Mám teď droždí skoro půl kila, tak určitě zbyde i na něco dalšího :o)
VymazatKrásný den.
Zajímavý chleba a určitě chutný.Bůhví,jak to dopadne s droždím,zatím vím o jednom krámku,ale kdyby i tam došly vím,kam zajít pro recept.
OdpovědětVymazatJituško, já teď droždí sehnala, tak zas pečeme kynuté.
VymazatAle určitě doporučuju vyzkoušet, je to zase něco jiného.
Krásný večer.