sobota 18. června 2016

Clafoutis


.. aneb francouzský koláč s třešněmi (ze zahrádky od babičky).


Jahody jsou v plném proudu a už tu máme sezonu třešní.

Vyloženě mě to láká vyzkoušet nějaký nový recept na víkendový koláč.

K odpolední kávě, k snídani, však to znáte :o)
 


Zaujal mě tento rychlý francouzský koláč.

Clafoutis pochází z kraje Limousin.

Jako vždy je receptů několik, já zkusila tento :

Suroviny pro formu o velikosti 24 cm (já mám 27 cm a suroviny jsem trochu přidávala) :
500 g vypeckovaných třešní (může být i s peckama, ale mě to plivání pecek nebaví)
100 g moučkového cukru
125 g hladké mouky
3 vejce
300 ml mléka
štipec soli
máslo
moučkový cukr na posypání



 Postup :


Polovinu cukru dobře promícháme s třešněmi a necháme odpočinout alespoň 30 minut.
Předehřejeme troubu na 175°C. 
Máslem si vymažeme formu o průměru 24 cm.
Prosejeme mouku, přidáme sůl a zbytek moučkového cukru. 
Rozšleháme vejce, přidáme je ke směsi mouky a cukru a dobře promícháme. 
Nakonec přidáme mléko a vše smícháme.
Třešně nasypeme do formy, cukr který se nepřilepil na třešně přimícháme k těstu a to na ně nalejeme. 

Pečeme cca 30min (záleží na výšce koláče).

Vlažnou bublaninu posypeme moučkovým cukrem a před podáváním necháme vystydnout. 

 
Těsto je opravdu dost řídké, pokud máte netěsnící formu, dejte jako já radši pečící papír, ať vám těsto nevyteče.

 
Koláč má konzistenci něco jako puding a palačinky dohromady.

Nezvyklé, ale moc dobré!!
  

 


Krásný sobotní večer!

                                                         Ilona


4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Taky chutná. Většinu jsem snědla já, miluju koláče :o)

      Vymazat
  2. Ilonko, čas ovocných koláčů je tady, mňam! A ty nanuky vypadají taky dobře!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat