.. aneb francouzský koláč s třešněmi (ze zahrádky od babičky).
Jahody jsou v plném proudu a už tu máme sezonu třešní.
Vyloženě mě to láká vyzkoušet nějaký nový recept na víkendový koláč.
K odpolední kávě, k snídani, však to znáte :o)
Zaujal mě tento rychlý francouzský koláč.
Clafoutis pochází z kraje Limousin.
Clafoutis pochází z kraje Limousin.
Jako vždy je receptů několik, já zkusila tento :
Suroviny pro formu o velikosti 24 cm (já mám 27 cm a suroviny jsem trochu přidávala) :
- 500 g vypeckovaných třešní (může být i s peckama, ale mě to plivání pecek nebaví)
- 100 g moučkového cukru
- 125 g hladké mouky
- 3 vejce
- 300 ml mléka
- štipec soli
- máslo
- moučkový cukr na posypání
Postup :
Polovinu cukru dobře promícháme s třešněmi a necháme
odpočinout alespoň 30 minut.
Předehřejeme troubu na 175°C.
Máslem si
vymažeme formu o průměru 24 cm.
Prosejeme mouku, přidáme sůl a zbytek moučkového cukru.
Rozšleháme vejce, přidáme je ke směsi mouky a cukru a
dobře promícháme.
Nakonec přidáme mléko a vše smícháme.
Třešně nasypeme do formy, cukr který se nepřilepil na třešně
přimícháme k těstu a to na ně nalejeme.
Pečeme cca 30min (záleží na výšce koláče).
Vlažnou
bublaninu posypeme moučkovým cukrem a před podáváním necháme vystydnout.
Těsto je opravdu dost řídké, pokud máte netěsnící formu, dejte jako já radši pečící papír, ať vám těsto nevyteče.
Koláč má konzistenci něco jako puding a palačinky dohromady.
Nezvyklé, ale moc dobré!!
Krásný sobotní večer!
Ilona
Tak to vypadá skvěle. Věrka
OdpovědětVymazatTaky chutná. Většinu jsem snědla já, miluju koláče :o)
VymazatIlonko, čas ovocných koláčů je tady, mňam! A ty nanuky vypadají taky dobře!
OdpovědětVymazatMěj hezký den, Helena
Ano, Helenko, červen je super měsíc ;)
Vymazat