Za oknem to sice dnes, po řadě mlhavých a sychravých dní, vypadá jak na jaře, nicméně svátek svatého Martina se blíží.
A s ním i ten báječný zvyk svatomartinských hus, vín a rohlíčků (koláčků).
Rok končí, úroda je pod střechou.
Nastal čas slavit a odměnit se.
Přes týden se k vypékání a vyvařování moc nedostanu, vedou rychlé večeře.
Ale o víkendu, když je čas, ráda něco s pomocí malého kuchaře upeču.
Dnes to jsou Svatomartinské rohlíčky s hruškovými povidly.
Podle tradice by rohlíčky měly mít tvar koňské podkovy, na kterém Martin přijel a dovezl první sníh.
Já jsem vyzkoušela recept od Moniky Brýdové.
Svatomartinské rohlíčky
400g polohrubé mouky
250g másla (pokojové teploty)
150ml zakysané smetany
špetka soli
Náplň : ořechová, maková, tvaroh, povidla
Moučkový cukr na obalení
Zpracujeme těsto.
Vytvoříme 8 koulí a z každé z nich pak placku.
Placku rozdělíme na 4 díly, na těsto dáme náplň a motáme rohlíčky.
Potřeme žloutkem a vložíme do trouby předehřáté na 180st.
Pečeme 15-20 minut.
Ještě horké rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.
Rohlíčky jsou křehké, chutnají báječně.
Všem krásný listopad!!!
Ilona
na super aco mam ja prazne talir a moc chut hahaha zdravim Karin
OdpovědětVymazatKarin, u nás už taky prázdný talíř!
Vymazat