Tak i na mě došlo a pustila jsem se do domácích rohlíků ;)
Svoje první rohlíky jsem pekla ale hodně, hodně dávno, ještě v dětství.
Bydleli jsme na vesnici, kam se zboží zaváželo postupně.
Takže sobotní nákup byl na několik etap, jednou nebylo mléko, podruhé třeba pečivo.
Vždycky jsme stáli frontu na košíky a pak frontu u pokladny.
Buď jsme hlídali u okna, jestli nejede zásobovací auto nebo jsme prostě do obchodu museli zajít.
Mamka zrovna měla pracovní sobotu a my se s bráchou tak dlouho hádali, kdo půjde do obchodu na rohlíky, až ten obchod zavřeli :D
Jak si asi pamatujete, za minulého režimu se v sobotu nakupovalo jen dopoledne.
Ale nehodili jsme flintu do žita a řekli jsme si, že ty rohlíky prostě upečeme.
Našla jsem si v kuchařce recept a pustili jsme se do toho.
Vůbec si postup nepamatuju, jen to, že jsem byla zklamaná, že nevypadají na pohled jako kupované ;)
Mamka samozřejmě poznala, že jsme ty rohlíky nekoupili a dostali jsme co proto.
Až po letech, když jsme si na tu historku vzpomněli, mi řekla, že netušila, že jsme to pekli my.
Že si myslela, že je to od babičky, která s námi bydlela.
A že dneska už by nás pochválila.
Tento recept už není z papírové kuchařky (tuším Kuchařka naší vesnice), ale z blogu od Moniky z kopečku.
Domácí
rohlíky
250
ml vlažné vody
3
vrchovaté lžíce másla (rozpustit)
1
lžička octa
1/2
lžičky drceného kmínu
2
lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička cukru
1/2
kostky droždí
510
g polohrubé mouky
Nemám pekárnu, takže klasicky založit kvásek z vody, kvasnic a cukru a tak po 15min. přidat k ostatním surovinám do velké mísy.
Nechala jsem kynout asi hodinu, až zdvojnásobilo těsto objem.
Z těsta jsem pak vyválela velkou placku a rozdělila na 12 dílků - trojúhelníčků.
Každý jsem pak ještě vyválela do tenka a smotala do rohlíku.
Půl hodinky ještě kynuly a pak šly do trouby na 200°C na 18minut.
Monika v receptu peče trochu jinak, přidává i plecháček s vodou do trouby, ale mě nakonec vyšly jako nejlepší tyhle.
Podle postupu od Moniky byly tvrdší.
Ovšem každá trouba peče jinak.
Užijte si krásný slunečný den.
Ilona
Ilonko, vypadají skvostně. :-D Mám podobný recept, porovnala jsem ho. Nedávám tam ocet a peču je z hladké mouky. To ostatní je totožné. V poslední době jsem je pekla několikrát, občas z těsta místo rohlíků udělám housky.
OdpovědětVymazatMěj hezký den
Domácí rohlíky jsou nejlepší ;) mě chutnají nejvíc jen tak s máslem nebo pomazánkou.
VymazatKrásný večer.
Hned bych se do Tvého rohlíku zakousla, vypadají moc dobře. Já jsem zase zkoušela péct chleba.
OdpovědětVymazatPřeji pěkný den. Růža
Domácí chleba je skvělý, tam se může člověk vyřádit v různých variacích.
Vymazatkrásný pátek.
My jsme doma pekly něco, čemu jsme říkali Kvítecké vdolky. Kvítecké podle místa chalupy kam jsme jezdili a kde nám recept dala sousedka, dělaly se bochánky nebo se mohly uplést houstičky a dělali se vždycky k prázdninové bramboračce nebo držťkovce. Pak jsem občas doma pekla malé banketky, nebo italský chleba. Ale už dlouho jsem něco takového nedělala. Vypadají naprosto luxusně! A docela jsi mne nahlodala, něco zas takového upéct....
OdpovědětVymazatJo, domácí bramboračka s domácím pečivem, to je značka ideál!
VymazatIlonko, díky za milou příhodu! Tyhle vzpomínky...
OdpovědětVymazatRohlíčky máš jako malované, zvláště vypečené, jak by řekl klasik :o)
Měj hezký večer, Helena
Ano, oblíbené historky z dětství ;)
VymazatKrásný večer.
Když děti byly malé, také jsem pekla rohlíky a housky. Jak píšete, zboží se naváželo po částech, takže jít 3 x do obchodu a pak nic už nekoupit, protože bylo vykoupeno, to jednoho naštvalo. Nevadilo mi to. A tu kuchařku naší vesnice stále mám. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazatIwko, my jsme měli domácí kdeco, i maso, ale slané pečivo se u nás nepeklo. Jen buchty a koláče.
VymazatKrásný večer.
Ilono, vidím, že jsem se do domácího pečiva pustily ve stejnou dobu :). Já mám raději housky, takže jsem volila ty. Ale tvoje rohlíky vypadají taky lákavě.
OdpovědětVymazatPěkný víkend
Stáňo, zamotání rohlíku mě přijde rychlejší než motat pletýnky. Mělas je luxusní.
VymazatKrásný víkend.