pondělí 27. ledna 2020

Dhal z červené čočky a domácí čapátí


Snažím se do jídelníčku zařazovat více luštěnin, zeleniny a bezmasých jídel.

Ale co si budeme povídat, točím dokola pořád to samé.

Rozhodla jsem se vyzkoušet něco nového a to rovnou indickou kuchyni.

Dhal je luštěninové jídlo "z jednoho hrnce", časově nenáročné na přípravu a s mnoha variacemi "co dům dal".

 Jednotný recept neexistuje, je to jako s naším bramborovým salátem.

Základem je půlená luštěnina, restované koření a koriandr.

 Dhal v sanskrtu prý znamená rozdělit nebo rozpůlit, takže významově  ukazuje na luštěniny, ze kterých se vaří. 

Červená a zelená čočka, hrách, mungo a další fazole, cizrna, jakákoliv luštěnina, co se dá půlit, může být základem pro dhal. 

Většinu luštěnin však musíte dopředu máčet, aby se vám pak rychleji uvařily. 

Máčet nepotřebuje červená čočka a přiznám se, že tu kvůli rychlé přípravě používám v kuchyni asi nejčastěji.

 Dhal z červené čočky a domácí čapátí

Dhal:
1 velká cibule
3 stroužky česneku
250g červené čočky 
1 plechovka drcených rajčat
3 mrkve
cuketa
porek
 35g čerstvého zázvoru 
lžíce římského kmínu
lžíce černých hořčičných semínek
 lžíce sušené kurkumy
lehce kajenského pepře
lístky koriandru
 200ml kokosového mléka 
sůl 
rostlinný olej
klínky citronu k podávání


Čapátí:
2 hrnky hladké mouky plus na podsypání
1 hrnek vody
1/3 lžičky soli
2 lžíce oleje

Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na půlkolečka, poté přidáme plátky česneku a mrkev na půlkolečka.
Přisypeme hořčičná semínka, římský kmín a zázvor a tak 2 minutky orestujeme.
Poté vmícháme rajčata, cuketu na kostičky, porek na kolečka, čočku a přilijeme asi 600ml vody, okořeníme kurkumou a kajenským pepřem.
 Vaříme, až bude čočka měkká, což je tak 20 minut.
Osolíme, přidáme kokosové mléko a povaříme asi minutu.
Nakonec vmícháme koriandr.

 Na čapátí smíchejte mouku, 250ml vody, olej a sůl a uhněťte hladké nelepivé těsto. 
Zakryjte ho a dejte na 15–20 minut odležet.
 Potom z těsta ukoulejte 12 kuliček  a každou rozválejte do kruhu o průměru asi 20cm. 
Na středním plameni rozehřejte nepřilnavou pánev. 
Placku co nejvíce oprašte od mouky a dejte péct na pánev. 
Jakmile se na spodní straně začnou dělat puchýřky, placku otočte. 
Ve chvíli, kdy se puchýřky na placce udělají znovu, otočte ji a zvyšte plamen na maximum, placka by se měla začít nafukovat, opět otočte a dopečte z druhé strany. 
Postup zopakujte.

Indické placky je vždy třeba konzumovat čerstvé, jak vychládnou tvrdnou nebo gumovatí.

 Podáváme s dhalem a citronem.




U nás se začíná objevovat nachlazení a virozy.

Já si "ordinuju" zlaté mléko, ale Mikeš ho nepije, takže jsem přivítala toto jídlo.

Dala jsem tam skoro to samé koření, jaké je i v mléce.

Mikeš si navíc vymačkal do jídla půlku citronu, takže o vitamín C bylo taky postaráno.

Mějte krásný začátek týdne a ať se vám nachlazení a nemoci obloukem vyhnou.

Ilona





6 komentářů:

  1. Ilono, indické placky by mi asi chutnaly, jeví se podobně jako pitta chleba, ale s dhálem nevím - my nejsme s luštěninami kamarádky (chutnají mi v podstatě jen v podobě luštěninových pomazánek). Každopádně je to zajímavé obohacení jídelníčku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, červená čočka je super, je z ní dobrá i ta pomazánka.
      Krásný den.

      Vymazat
  2. Ilonka, chválim nové zmeny v jedálničku ... dhal vyzerá veľmi dobre a čapaty tiež ... Pozdravujem ... L.

    OdpovědětVymazat
  3. Ilonko, tahle jídla mě naučila jíst naše Terka. V Anglii je spousta pravých indických restaurací, přece jen Indie byla kolonie. A tak na ně občas chodím, doma jsem nikdy nic indického nepřipravovala. Děkuji za domácí recept, nezní to nijak složitě, určitě vyzkouším.
    Děkuji a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si říkala, že je dobré ochutnat napřed originál, ať muže člověk porovnat s domácí variantou ;)
      Ale u nás žádná indická není. Snad na nějakou narazím +)
      Krásný den.

      Vymazat