Snažím se do jídelníčku zařazovat více luštěnin, zeleniny a bezmasých jídel.
Ale co si budeme povídat, točím dokola pořád to samé.
Rozhodla jsem se vyzkoušet něco nového a to rovnou indickou kuchyni.
Dhal je luštěninové jídlo "z jednoho hrnce", časově nenáročné na přípravu a s mnoha variacemi "co dům dal".
Jednotný recept neexistuje, je to jako s naším bramborovým salátem.
Základem je půlená luštěnina, restované koření a koriandr.
Dhal v sanskrtu prý znamená rozdělit nebo rozpůlit,
takže významově ukazuje na luštěniny, ze kterých se vaří.
Červená a
zelená čočka, hrách, mungo a další fazole, cizrna, jakákoliv luštěnina,
co se dá půlit, může být základem pro dhal.
Většinu luštěnin však musíte
dopředu máčet, aby se vám pak rychleji uvařily.
Máčet nepotřebuje
červená čočka a přiznám se, že tu kvůli rychlé přípravě používám v kuchyni asi nejčastěji.
Dhal z červené čočky a domácí čapátí
Dhal:
1 velká cibule
3 stroužky česneku
250g červené čočky
1 plechovka drcených rajčat
3 mrkve
cuketa
porek
35g čerstvého zázvoru
lžíce římského kmínu
lžíce černých hořčičných semínek
lžíce sušené kurkumy
lehce kajenského pepře
lístky koriandru
200ml kokosového mléka
sůl
rostlinný olej
klínky citronu k podávání
Čapátí:
2 hrnky hladké mouky plus na podsypání
1 hrnek vody
1/3 lžičky soli
2 lžíce oleje
Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na půlkolečka, poté přidáme plátky česneku a mrkev na půlkolečka.
Přisypeme hořčičná semínka, římský kmín a zázvor a tak 2 minutky orestujeme.
Poté vmícháme rajčata, cuketu na kostičky, porek na kolečka, čočku a přilijeme asi 600ml vody, okořeníme kurkumou a kajenským pepřem.
Vaříme, až bude čočka měkká, což je tak 20 minut.
Osolíme, přidáme kokosové mléko a povaříme asi minutu.
Nakonec vmícháme koriandr.
Na čapátí smíchejte mouku, 250ml vody, olej a sůl a uhněťte
hladké nelepivé těsto.
Zakryjte ho a dejte na 15–20 minut odležet.
Potom z těsta ukoulejte 12 kuliček a každou rozválejte do kruhu o průměru asi 20cm.
Na středním plameni
rozehřejte nepřilnavou pánev.
Placku co nejvíce oprašte od mouky a
dejte péct na pánev.
Jakmile se na spodní straně začnou dělat
puchýřky, placku otočte.
Ve chvíli, kdy se puchýřky na placce
udělají znovu, otočte ji a zvyšte plamen na maximum, placka by se
měla začít nafukovat, opět otočte a dopečte z druhé strany.
Postup zopakujte.
Indické placky je vždy třeba konzumovat čerstvé, jak vychládnou tvrdnou nebo gumovatí.
Podáváme s dhalem a citronem.
U nás se začíná objevovat nachlazení a virozy.
Já si "ordinuju" zlaté mléko, ale Mikeš ho nepije, takže jsem přivítala toto jídlo.
Dala jsem tam skoro to samé koření, jaké je i v mléce.
Mikeš si navíc vymačkal do jídla půlku citronu, takže o vitamín C bylo taky postaráno.
Mějte krásný začátek týdne a ať se vám nachlazení a nemoci obloukem vyhnou.
Ilona
Ilono, indické placky by mi asi chutnaly, jeví se podobně jako pitta chleba, ale s dhálem nevím - my nejsme s luštěninami kamarádky (chutnají mi v podstatě jen v podobě luštěninových pomazánek). Každopádně je to zajímavé obohacení jídelníčku.
OdpovědětVymazatStáňo, červená čočka je super, je z ní dobrá i ta pomazánka.
VymazatKrásný den.
Ilonka, chválim nové zmeny v jedálničku ... dhal vyzerá veľmi dobre a čapaty tiež ... Pozdravujem ... L.
OdpovědětVymazatLauri, děkuju.
VymazatKrásný konec týdne.
Ilonko, tahle jídla mě naučila jíst naše Terka. V Anglii je spousta pravých indických restaurací, přece jen Indie byla kolonie. A tak na ně občas chodím, doma jsem nikdy nic indického nepřipravovala. Děkuji za domácí recept, nezní to nijak složitě, určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatDěkuji a přeji hezký den, Helena
Taky jsem si říkala, že je dobré ochutnat napřed originál, ať muže člověk porovnat s domácí variantou ;)
VymazatAle u nás žádná indická není. Snad na nějakou narazím +)
Krásný den.