neděle 19. února 2017

Koblihy jako od babičky


Pamatuju se, když jsem byla malá a babička nám o masopustu donesla domácí koblihy.

Do té doby jsem znala jen koblihy z obchodu, kulaté, plněné marmeládou a se světlým proužkem uprostřed.

Tyhle byly placaté a marmeláda byla v důlku uprostřed.

Chutnaly báječně.

Vzpomněla jsem si na ně před pár dny, kdy internet zaplavily recepty na rychlé smažené koblihy.

Začala jsem taky pátrat a našla si recept na podobné těm od babičky.

Jen babička je měla kynuté a tyhle jsou bez kynutí.




Masopustní koblihy bez kynutí

Těsto:

250 g měkkého tvarohu
300 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
1 vejce
60 g másla (povoleného)
1 lžička jedlé sody

olej na smažení
marmeláda 

Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem a máslem.
Přidáme mouku se sodou a vypracujeme vláčné těsto.
Necháme 20 minut odpočinout.
Poté rozválíme těsto na plát cca 1 cm silný a vykrajujeme kolečka o průměru cca 8 cm.
Já jsem použila skleničku.
Kolečka necháme ještě 10 minut kynout.

Rozpálíme dostatek oleje a smažíme.
Pokud chcete jako já důlek, stačí ho udělat prstem do kolečka a poté ho hodit do oleje.
Osmažené kobllihy dáme na ubrousek, ať se odsaje přebytečný tuk.

Po vychladnutí potřeme marmeládou.







Krásnou neděli přeju a užívejte radosti masopustu ;)

                                                                                    Ilona




 


8 komentářů:

  1. Mnam,škoda,že jsem se rozhodla právě nyní omezit sladké. Tak ať Vám chutnají!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky omezuju sladké, už peču jen jednou týdně ;)

      Vymazat
  2. Ilonko až se mi sbíhají sliny! :-) Vypadají skvěle!
    My u nás těmto s důlkem, do kterého dáváme většinou povidla a tvaroh, říkáme vdolky a bez důlku jsou to klasické koblihy. Každopádně obojí jsou velké dobroty, mňam. :-)
    Tak si na nich pošmákněte! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My říkáme vdolky kynutým pečeným koláčům plněným třeba tvarohem a nahoře posypátko.
      Jiný kraj, jiný mrav :D

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. něco takového jsou u nás vdolky :D
      https://www.toprecepty.cz/recept/48646-trnkove-vdolek/

      ale spuhlasím, dobré je oboje, a je jedno, jak tomu kdo říká ;)

      Vymazat
  3. Ilono, jak píšeš - jiný kraj, jiný mrav. U nás jsou taky vdolky s náplní navrchu, koblihy s náplní uvnitř. A to, čemu říkáš trnkové vdolky, jsou u nás dvojité (nebo taky dvojctihodné, jak říkala paní Dana Medřická v seriálu Taková normální rodinka) koláčky. Viz tady - http://werka13.blog.cz/1702/kolacky.
    Každopádně ty tvoje vypadají k nakousnutí, ať už jsou to vdolky nebo koblihy ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají naprosto luxusně, hned bych si dala ke kávě---Ila

    OdpovědětVymazat