Čokoládový dortík jsem pekla poprvé před 4 lety (recept tu).
Tehdy vyšel recept v časopice Albert.
Patří stále mezi naše oblíbené, hlavně v zimě.
V létě radši něco ovocného.
Díky čokoládě je hutný a chutná prostě báječně.
Kdo by odolal?
Přiznávám,
že když jsem ho v pátek večer pekla, cítila jsem (díky čokoládě a
studenému počasí za oknem) vůni Vánoc a pečení vánočního cukroví.
Recept mám mírně upravený, nedávám mandle a přidávám lehce mouky.
Suroviny :
125 g másla
400 g hořké čokolády (čím víc % kakaa, tím lépe)
175 g třtinového cukru
50 g hladké mouky
5 vajec
mléko na ředění
Ve vodní lázni rozpustím máslo a čokoládu.
Do směsi pak přidám cukr, mouku a pokud je hmota moc hustá, zředím mlékem.
Dala jsem asi 5 lžic.
Nakonec vmíchám vejce.
Hmotu naleju do formy s pečícím papírem, zakryju alobalem a peču na 170 °C cca 30-35 minut.
Odkryju alobal a nechám vychladnout.
Aby byl dortík slavnostnější, dala jsem na něj ještě čokoládovou polevu, není ani špatná šlehačka ;)
A samozřejmě osm svíček :o)
Ty si dával Mikeš sám.
V sobotu jsme totiž slavili Mikešovy narozeniny, které má příští týden.
Oproti loňským rokům, kdy jsme si nechávali péct dětské dorty s marcipánovými postavičkami, byl letos dort na oko chudší.
Tak aspoň oblíbené postavičky z LEGA.
Na dortě (byli jako překvapení), vydržely opravdu jen chvíli.
Oslavenec je hned zabavil ;)
Zbylo mi i na snídani, stačí opravdu jen kousek |
Krásnou říjnovou neděli !
Ilona
Sákryš, jsem si poslintala klávesnici 😁 Dík moc za recept, určitě ho vyzkouším!
OdpovědětVymazatVyzkoušej, je super! Nejradši bych ho snědla sama :D
VymazatJo, tyhle čokoládové jsou hutné, ale zase jednou za čas si na nich člověk opravdu pochutná :-)
OdpovědětVymazatOslavenci všechno zdraví, hodně nejlepší!
A jak jste myli čokoládu z těch panáčků? :-D
Naštěstí byly v polevě jen zlehka zamáčknutí, Mikeš si je zvládl opláchnout sám, takže asi to nic těžkého nebylo (jinak by se ozval) :o)
VymazatTo bude takový hodně hutný a hodně čokoládový dortík, co ho stačí jen kousek, že? Hned bych si dala. Nejraději s kupou bílé neslazené šlehačky...
OdpovědětVymazatAno, bohatě stačí jen kousek, je to samá čokoláda :o)
VymazatŠlehačka je k tomu super!