pondělí 28. září 2015

Dýňový chleba


Jako malá jsem znala dýni jen ve formě kompotu.

Moc ráda jsem ho neměla...




 
 


V dnešní době už znám více druhů dýní a taky více druhů použití.

Polévky vaříme pravidelně, ale chtělo to vyzkoušet i něco nového.

Na řadu přišel chleba s dýní.

Recept je celkem jednoduchý :

500 g oloupané dýně
250 g  polohrubé mouky
40 g polenty
2,5  lžičky prášku do pečiva
2  lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného (já měla jen sušený, tak jsem nadrtila v hmoždíři)
2  lžíce nastrouhaného parmazánu
2  lžičky soli (na mě moc, příště dám jednu)
250 ml mléka
2 lžíce dýňových semínek (já dala lněná)


Dýni rozkrájíme na kostičky a vaříme ji ve vodě tak dlouho, až změkne.
Pak ji rozmačkáme vidličkou, šťouchadlem na brambory nebo mixerem, jak kdo má rád velké kousky.
Troubu dáme předehřát na 180°C.
Smícháme sypké suroviny, do nich nalejeme mléko a rozmačkanou dýni a vše zamícháme.
Formu na chleba (hranatá, peču v ní třeba biskupský chlebíček na vánoce) vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a pečeme cca 50min.


Dobrý i jen tak s máslem.

Mňam, jedla jsem ho ještě teplý .......











3 komentáře: