Jako malá jsem znala dýni jen ve formě kompotu.
Moc ráda jsem ho neměla...
V dnešní době už znám více druhů dýní a taky více druhů použití.
Polévky vaříme pravidelně, ale chtělo to vyzkoušet i něco nového.
Na řadu přišel chleba s dýní.
Recept je celkem jednoduchý :
500 g oloupané dýně
250 g polohrubé mouky
40 g polenty
2,5 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného (já měla jen sušený, tak jsem nadrtila v hmoždíři)
2 lžíce nastrouhaného parmazánu
2 lžičky soli (na mě moc, příště dám jednu)
250 ml mléka
2 lžíce dýňových semínek (já dala lněná)
Dýni rozkrájíme na kostičky a vaříme ji ve vodě tak dlouho, až změkne.
Pak ji rozmačkáme vidličkou, šťouchadlem na brambory nebo mixerem, jak kdo má rád velké kousky.
Troubu dáme předehřát na 180°C.
Smícháme sypké suroviny, do nich nalejeme mléko a rozmačkanou dýni a vše zamícháme.
Formu na chleba (hranatá, peču v ní třeba biskupský chlebíček na vánoce) vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a pečeme cca 50min.
Dobrý i jen tak s máslem.
Mňam, jedla jsem ho ještě teplý .......
Chlebík se ti krásně povedl. Ivana
OdpovědětVymazatDěkuju, napoprvé jsem spokojená ;)
VymazatIlonko, ten musím vyzkoušet, vypadá skvěle!
OdpovědětVymazatMěj se hezky, Helena