Krásný první prázdninový den!
Léto přeje ovoci, které máme rádi.
Mamka dovezla první rybíz, maliny a angrešt ze zahrádky.
Maliny zmizely okamžitě.
Ale rybíz je ještě trochu kyselý, moc Mikešovi nejel.
Tak skončil v koláči.
Upekla jsem rychlý hrníčkový a použila částečně i mou oblíbenou špaldovou mouku.
Recept je jednoduchý, ráda se s vámi o něj podělím.
A slibuju, že tu bude pár dní s "pečícími" příspěvky klid.
Pomalu se chystáme na dovolenou, do okolí mého oblíbeného Českého Krumlova.
Nebyla jsem v těch končinách 13 let.
A moc se těším, až si (trochu nostalgicky) projdu známá místa a všechny ty krásy ukážeme i Mikešovi ;)
Špaldový s rybízem
1 vejce
1 hrníček špaldové hladké mouky
1 hrníček polohrubé pšeničné mouky
1 hrníček cukru krupice
půl hrníčku oleje
1 malý bílý jogurt
špetka soli
1 prášek do pečiva
rybíz
Smíchala jsem sypké suroviny : obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sůl a poté přidala jogurt, olej a vejce.
Těsto má mít hladkou konzistenci bez hrudek.
Nalila jsem vše do kulaté formy (ale můžete samozřejmě i na plech) s pečícím papírem (v tomhle typu s odnímatelným dnem těsto rádo proteče) a posypala rybízem.
Pak už jen nechat v předehřáté troubě na 170°C cca 20 minut, pocukrovat a hotovo.
Krásné letní dny plné slunce, smíchu a pohody!
Ilona
Tyhle letní koláče! :-) Hezkou dovolenou Ilonko, D.
OdpovědětVymazatDěkuju, Danko.
VymazatRybízový koláč bych si hned dala :-). Ale my ho máme zatím nezralý, navíc je ho málo a loupí nám tu kosáci a špačkové, tak nevím, jestli vůbec co sklidíme. A to jsme v minulých letech dělali i marmelády.
OdpovědětVymazatJinak tvůj recept je takový kříženec dvou podobných, co dělám já :-). Hrnkového (místo jogurtu dávám mléko a dělám z něj většinou bábovku) a jogurtového (tam zas nedávám olej a většinou nahoru na ovoce dávám drobenku). Oba recepty dělám moc ráda - jsou rychlé a chutnají.
Užijte si dovolenou. Já už mám první týden za sebou (Alpy), teď dvěm dny nastavím víkend na chalupě a pak asi dlouho nic a někam vyrazíme až v září. Tkaže Krumlov, kde jsem ještě nebyla, tak trochu v dobrém závidím.
Já mám pocit, že tyhle recepty jsou vždycky varianta na nějaký jiný a já si to ještě upravím podle svého, třeba že dám tu špaldovou mouku.
VymazatA pak čekám na výsledek ;)
Alpy jsou krásné, tam jsem zase ještě nebyla já ;)
Vypadá báječně. Včera jsem pekla rybízovou bublaninu a dnes ještě zbylo k snídani.
OdpovědětVymazatTo, že maliny zmizely jako první, se ani nedivím :O)
Krásné léto.
Maliny jsou prostě nej ;)
VymazatStejně tak bublaniny.
Koláč vypadá báječně, také ráda používám špaldovou mouku. Budu muset vyzkoušet:-)
OdpovědětVymazatLetos ujíždím na špaldových palačinkách :o)
Vymazat