sobota 1. července 2017

Hrníčkový špaldový s rybízem


Krásný první prázdninový den!

Léto přeje ovoci, které máme rádi.

Mamka dovezla první rybíz, maliny a angrešt ze zahrádky.

Maliny zmizely okamžitě.

Ale rybíz je ještě trochu kyselý, moc Mikešovi nejel.

Tak skončil v koláči.

Upekla jsem rychlý hrníčkový a použila částečně i mou oblíbenou špaldovou mouku.



Recept je jednoduchý, ráda se s vámi o něj podělím.

A slibuju, že tu bude pár dní s "pečícími" příspěvky klid.

Pomalu se chystáme na dovolenou, do okolí mého oblíbeného Českého Krumlova.

Nebyla jsem v těch končinách 13 let.

A moc se těším, až si (trochu nostalgicky) projdu známá místa a všechny ty krásy ukážeme i Mikešovi ;)


 

Špaldový s rybízem

1 vejce
1 hrníček špaldové hladké mouky
1 hrníček polohrubé pšeničné mouky
1 hrníček cukru krupice
půl hrníčku oleje
1 malý bílý jogurt
špetka soli
1 prášek do pečiva
rybíz

Smíchala jsem sypké suroviny : obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sůl a poté přidala jogurt, olej a vejce.
Těsto má mít hladkou konzistenci bez hrudek.
Nalila jsem vše do kulaté formy (ale můžete samozřejmě i na plech) s pečícím papírem (v tomhle typu s odnímatelným dnem těsto rádo proteče) a posypala rybízem.

Pak už jen nechat v předehřáté troubě na 170°C cca 20 minut, pocukrovat a hotovo.


Krásné letní dny plné slunce, smíchu a pohody!

                                Ilona



8 komentářů:

  1. Tyhle letní koláče! :-) Hezkou dovolenou Ilonko, D.

    OdpovědětVymazat
  2. Rybízový koláč bych si hned dala :-). Ale my ho máme zatím nezralý, navíc je ho málo a loupí nám tu kosáci a špačkové, tak nevím, jestli vůbec co sklidíme. A to jsme v minulých letech dělali i marmelády.
    Jinak tvůj recept je takový kříženec dvou podobných, co dělám já :-). Hrnkového (místo jogurtu dávám mléko a dělám z něj většinou bábovku) a jogurtového (tam zas nedávám olej a většinou nahoru na ovoce dávám drobenku). Oba recepty dělám moc ráda - jsou rychlé a chutnají.
    Užijte si dovolenou. Já už mám první týden za sebou (Alpy), teď dvěm dny nastavím víkend na chalupě a pak asi dlouho nic a někam vyrazíme až v září. Tkaže Krumlov, kde jsem ještě nebyla, tak trochu v dobrém závidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pocit, že tyhle recepty jsou vždycky varianta na nějaký jiný a já si to ještě upravím podle svého, třeba že dám tu špaldovou mouku.
      A pak čekám na výsledek ;)
      Alpy jsou krásné, tam jsem zase ještě nebyla já ;)

      Vymazat
  3. Vypadá báječně. Včera jsem pekla rybízovou bublaninu a dnes ještě zbylo k snídani.
    To, že maliny zmizely jako první, se ani nedivím :O)
    Krásné léto.

    OdpovědětVymazat
  4. Koláč vypadá báječně, také ráda používám špaldovou mouku. Budu muset vyzkoušet:-)

    OdpovědětVymazat