Svatý Mikuláš sestupuje každý rok z 5. na 6. prosince a naděluje hodným dětem pamlsky, zlobivým uhlí nebo brambory ;)
A proč nechodí až 6. prosince, na kdy připadá výročí jeho smrti?
Tato tradice pochází z dob, kdy den nezačínal ráno, ale večer s první hvězdou.
V chudších krajích naděloval do punčochy, v bohatších nosil dárky osobně.
A proč právě do punčochy?
Svatý Mikuláš obdaroval
tři dívky ze zadlužené rodiny třemi pytlíčky se zlaťáky, aby měly na
věno.
Každé dívce hodil pytlíček se zlaťáky v noci oknem, potají, aby
jej nikdo neviděl.
Té třetí pytlíček spadl přímo do zavěšené punčochy a
dívka ráno nalezla milé překvapení v podobě vytouženého věna.
Na Mikuláše se taky peklo tradiční pečivo "páni".
Nedávno jsem o tom viděla reportáž, zaujalo mě to a dnes jsem si vyhledala na internetu recept.
Těsto by mělo být rohlíkové a motají se z něj různé krucánky, věnečky, ti zručnější si můžou troufnout na postavy čerta nebo Mikuláše.
Pekla jsem podle tohoto receptu :
500 gramů hladké mouky
300 ml vlažného mléka
1 žloutek
1 kostka droždí (42 g)
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžice cukru krupice
1 lžička soli
1 vejce na potření
na ozdobu:
sůl, mák, rozinky
Do mísy rozdrobte droždí, přidejte 100 ml vlažného mléka, cukr a 1 lžíci mouky.
Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (asi
10 minut).
Pak k němu přidejte zbylé vlažné mléko a mouku, máslo, sůl a
žloutek a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
Nenechte ho kynout a ihned
začněte tvořit libovolné tvary – můžou to být věnečky, esíčka, uzlíky
nebo postavy.
Potřete je vejcem, posypte mákem, solí nebo ozdobte
rozinkami a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10–15 minut
dozlatova.
Můj čertík je spíš pro smích (Mikuláše nebudu ani ukazovat), ale s věnečky jsem spokojená.
Příště to bude zase lepší ;)
Užijte si krásného Mikuláše !
Ilona
Ilonko, chválila jsem na instagramu, chválím i tady :-)
OdpovědětVymazatAť chutnají !
Děkuju! Krásný advent, Ilčo
VymazatIlonko, vypadají báječně, hned bych se zakousla 😊
OdpovědětVymazatPřeji pěkný den. Petra
Lehce jsem se bála, ale je to k jídlu, povedlo se 😉 s domácí broskvovou marmeládou to nemá chybu 😉
VymazatKrásný den
Krásně napečeno a díky za osvěžení všech informací!
OdpovědětVymazatIlonko, měj hezký večer, Helena
Helenko, u nás se může péct pořád 😉
VymazatKrásný večer ❤
Mikulášský příběh znám, mikulášské pečivo ne. Se zelenou větvičkou a červenou mašličkou vypadá velmi dekorativně (ale i jedle :-)).
OdpovědětVymazatHezký večer
Děkuji, Stáňo. Je to rohlíkové těsto, takže použítí univerzální 😉
VymazatKrásný večer 💚