středa 5. prosince 2018

Na Mikuláše

 Svatý Mikuláš sestupuje každý rok z 5. na 6. prosince a naděluje hodným dětem pamlsky, zlobivým uhlí nebo brambory ;)

A proč nechodí až 6. prosince, na kdy připadá výročí jeho smrti?

Tato tradice pochází z dob, kdy den nezačínal ráno, ale večer s první hvězdou.

V chudších krajích naděloval do punčochy, v bohatších nosil dárky osobně.

A proč právě do punčochy

Svatý Mikuláš obdaroval tři dívky ze zadlužené rodiny třemi pytlíčky se zlaťáky, aby měly na věno. 

Každé dívce hodil pytlíček se zlaťáky v noci oknem, potají, aby jej nikdo neviděl. 

Té třetí pytlíček spadl přímo do zavěšené punčochy a dívka ráno nalezla milé překvapení v podobě vytouženého věna.

 Na Mikuláše se taky peklo tradiční pečivo "páni".

Nedávno jsem o tom viděla reportáž, zaujalo mě to a dnes jsem si vyhledala na internetu recept.

Těsto by mělo být rohlíkové a motají se z něj různé krucánky, věnečky, ti zručnější si můžou troufnout na postavy čerta nebo Mikuláše.


Pekla jsem podle tohoto receptu :


500 gramů hladké mouky
300 ml vlažného mléka
1 žloutek
1 kostka droždí (42 g)
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžice cukru krupice
1 lžička soli
1 vejce na potření

na ozdobu:
 sůl, mák, rozinky


Do mísy rozdrobte droždí, přidejte 100 ml vlažného mléka, cukr a 1 lžíci mouky.

 Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (asi 10 minut). 

Pak k němu přidejte zbylé vlažné mléko a mouku, máslo, sůl a žloutek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. 

Nenechte ho kynout a ihned začněte tvořit libovolné tvary – můžou to být věnečky, esíčka, uzlíky nebo postavy. 

Potřete je vejcem, posypte mákem, solí nebo ozdobte rozinkami a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10–15 minut dozlatova.




 Můj čertík je spíš pro smích (Mikuláše nebudu ani ukazovat), ale s věnečky jsem spokojená.

Příště to bude zase lepší ;)



Užijte si krásného Mikuláše !

          Ilona



8 komentářů:

  1. Ilonko, chválila jsem na instagramu, chválím i tady :-)
    Ať chutnají !

    OdpovědětVymazat
  2. Ilonko, vypadají báječně, hned bych se zakousla 😊
    Přeji pěkný den. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lehce jsem se bála, ale je to k jídlu, povedlo se 😉 s domácí broskvovou marmeládou to nemá chybu 😉
      Krásný den

      Vymazat
  3. Krásně napečeno a díky za osvěžení všech informací!
    Ilonko, měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, u nás se může péct pořád 😉
      Krásný večer ❤

      Vymazat
  4. Mikulášský příběh znám, mikulášské pečivo ne. Se zelenou větvičkou a červenou mašličkou vypadá velmi dekorativně (ale i jedle :-)).
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Stáňo. Je to rohlíkové těsto, takže použítí univerzální 😉
      Krásný večer 💚

      Vymazat