Svatomartinské podkovy peču jen pár let, ale jsou tak dobré, že už si bez nich toto období neumím představit.
Tento rok jsem využila volné sobotní dopoledne a sladká dobrota je na světě.
Recept jsem dávala loni, ale pokud se vám nechce listovat, tady je :
Svatomartinské podkovy
400g polohrubé mouky
250g másla (pokojové teploty)
150ml zakysané smetany
špetka soli
Náplň : povidla (ty mám nejraději), ořechy (letos se urodilo opravdu hodně), mák, tvaroh
400g polohrubé mouky
250g másla (pokojové teploty)
150ml zakysané smetany
špetka soli
Náplň : povidla (ty mám nejraději), ořechy (letos se urodilo opravdu hodně), mák, tvaroh
žloutek na potření
moučkový cukr na obalení
moučkový cukr na obalení
Zpracujeme tuhé těsto.
Vytvoříme váleček, z něj 8 stejných částí a vytvoříme 8 koulí.
Z každé z nich pak vyválíme placku.
Já mám ráda opravdu tenoučké těsto, jen je pak křehčí a musím dávat pozor při obalování v cukru.
Placku rozdělíme na 4 díly, na těsto dáme náplň a motáme rohlíčky.
Potřeme žloutkem a vložíme do trouby předehřáté na 180st.
Pečeme tak 15 minut.
Ještě horké rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.
U nás se svátek svatého Martina slaví jako počátek zimy.
Ale když se dnes člověk podívá na teploměr, nadprůměrně teplé počasí stále trvá .....
V dřívějších dobách děti i
hospodáři čekali na první sníh, hospodyně pekly posvícenskou martinskou
husu.
Pekly se také martinské rohlíky nebo podkovy.
Těmi podarovávala děvčata své hochy.
Velikým rohlíkem
plněným mákem nebo povidly býval podarován ze služby odcházející čeledín
nebo děvečka.
Důležitou tradicí, zvláště ve vinařských oblastech, byla v tento den i slavnost nového svatomartinského vína, která byla u nás před několika lety také obnovena.
Užijte si prima svatomartinský víkend, třeba i s tou husou,
rohlíčky a vínem.
Krásné odpoledne.
Ilona
Hned bych si dala. já svatomartincké rohlíčky nikdy nepekla. Letos jsem uvažovala, že to zkusím, ale protože nás máma pozvala na svatomartinskou husu, tak jsem usoudila, že další kalorickou bombu už ne (minulý týden jsem zjistila, že nedopnu kostýmovou sukni :-()
OdpovědětVymazatMěj se pěkně
Stani, tak husa od maminky je nej 😉 Jeden výšlap na kopec a sukně zase padne.
VymazatHezký den.
Thank you for the good and very helpful information. It is very interesting. I love all the things you share and see your beautiful creation. Thank you for sharing with everyone. I know everything about you. It's great and it's great.
OdpovědětVymazatเอเชีย
Taky jsme měli, mám stejný recept. Už jsou fuč, chutnalo nám!
OdpovědětVymazatIlonko, měj klidné pondělí, Helena
Svedli jsme boj o poslední kousek 😂
VymazatKrásný večer, Helenko 🙋
Mňam! Všude mě teď zahlcují fotky svatomartinských rohlíčků (podkov), tak budu muset dohnat resty a upéct je prostě taky! :) Zpoždění budiž mi odpuštěno :)
OdpovědětVymazatUrčitě upéct, zpoždění nevadí! A je tolik receptů, že to zkoušení zabere čas až do Vánoc ;)
VymazatHezký večer 🙋
Vypadají báječně. Snad si příští rok vzpomenu. :-)
OdpovědětVymazatKrásné sváteční dny, pa.
No já už koukám na recept, ať mám koupené suroviny.
VymazatUž se těšíme ;)