čtvrtek 8. února 2018

Tučný čtvrtek


Tučný čtvrtek předchází Popeleční středě a je přípravou na poslední nejbujařejší 
tři dny masopustního veselí.

Dělaly se zabíjačky, maso se dávalo udit do komína. 

Byla tradice, že na Tučný čtvrtek se musí člověk pořádně najíst mastného, aby měl po celý rok sílu.

Podávala se vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, dbalo se, aby byla co nejvíce mastná.

A zapít pivem!
 
 Ale bylo to nejenom maso, také mastné pečivo, koblížky, boží milosti. 




Smažené koblížky jsem dělala večer, ať máme k snídani.

Jsou nekynuté z tvarohového těsta, loňský recept tu.

A zelí bude k večeři, spíš dietnější, nebudeme to s tím mastným zas tak přehánět ;)
 

V sobotu bude u nás na vesnici vodění medvěda.

Mikeš už si chystá masku.

Chodíte taky v průvodu?

Nebo vás ty tradice až tak neberou?

My se těšíme a Mikeš to bere jako zpestření zimního období.


Užijte si krásný den.

                              Ilona




4 komentáře:

  1. Ilonko, je vidět, že se u vás tyhle zvyky drží přece jen trochu víc. I když boží milosti babička vždycky pekla!
    Koblížky máš jako malované, hezky si ten čtvrtek užijte!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, často je udržení tradic i o lidech. Nadšenci strhnou ostatní a pak se vodí medvědi nebo hází Moreny do vody ;)
      Přiznávám, že boží milosti jsem asi nikdy nejedla, u nás se vždycky smažily koblihy.
      Hezký pátek!

      Vymazat
  2. Pri čítaní tvojho príspevku sa usmievam ... Napriek tomu, že som o tučnom štvrtku doteraz nič nevedela, na obed sme dnes mali bravčové pečené s kapustou a knedľou, večer som zobkala do čerstvo vytopených škvariek a samozrejme, že som ich zapila pivom ... hi hi Takže som tradíciu splnila na 100 % ... http://klaura-dnes.blogspot.sk/2018/02/39365.html Ilonka, prajem pekné dni ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauro, skvělé, tradice máš v sobě zakodované ;)
      Naši předkové věděli, jak si zpříjemnit zimu.
      Hezký pátek.

      Vymazat