V sobotu se muž zúčastnil moravsko - slovenského běhu z Hodonína do Skalice.
Dovezl nám sladký suvenýr v podobě Skalického trdelníku.
Ráno jsem neodolala a zakrojila :o)
Jí se to samo!
Je to kynutý výrobek sypaný cukrem a oříšky, typický pro oblast Záhorie.
Jeho výroba se datuje od 19. století, později se začal šířít po místních jarmarcích.
Získal ochrannou známku EU a je pro městečko Skalica turistickým lákadlem.
Na etiketě je vidět známý pohled s románskou rotundou sv. Jiří.
Skalica je moc hezké městečko, Mikeš tu byl poprvé ještě v kočárku (a samozřejmě vlakem).
Dočetla jsem se, že se dá jet i z Otrokovic lodí po Baťově kanále, ale přístaviště je kus od města.
Nicméně jako tip na výlet, v sezonu až bude tepleji, to není k zahození.
Krásný zbytek neděle a pokud máte sníh, užijte si ho.
U nás teď spadly asi dvě vločky :o)
Ale v Čechách jste na tom lépe.
Ilona
Ilonko, děkuji za typ i poučení!
OdpovědětVymazatMěj hezký večer, Helena
Co jsem jedla trdelníky u nás, je to tenké, spíš křupavé těsto. Tento je jiný, opravdu nadýchaný ;)
VymazatŽe existuje Skalický trdelník, navíc s ochrannou známkou, jsem netušila. V Praze je teď v centru trdelníků všude plno, zvlášť teď na vánočních trzích. Ale prodávají se i v létě - to je myslím prodávali se zmrzlinou, teď jsem je viděla plněné šlehačkou. Ale nejsou s oříšky, jen se skořicí (pokud už zas neinovovali ;-))
OdpovědětVymazathezký večer
Ano, trdelníky se zmrzlinou jsme viděli v Krumlově. Upřímně, mě to přišlo už moc :o)
Vymazat