Původně jsemto v plánu neměla.
Ale Helenka v komentáři k minulému příspěvku zmínila pečení luciiných kočiček...
... a Mikeš se toho chytl a nepustil.
Strašně rád míchá těsto a peče.
Nakonec mě ukecal.
Na internetu je spousta receptů, já letos zkusila tento (ale jen z poloviční dávky):
Potřebujete :
cca 700 g hladké mouky
150 g másla
500 ml mléka
50 g droždí
1 g šafránu (lze nahradit kurkumou)
250 g tvarohu v kostce (ne z vaničky)
100 g krupicového cukru
1/2 lžičky soli
Na potření :
1 rozšlehané vejce
rozinky (já dala pokrájené sušené švestky)
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mléko a zahřejeme tak, aby bylo mléko vlažné.
V míse rozdrobíme droždí, přisypeme šafrán, zalijeme mlékem s máslem, přidáme tvaroh a vše dobře promícháme.
Přidáme cukr, sůl a postupně přisypáváme mouku.
Těsto by mělo být hladké a vláčné.
Necháme kynout asi 30–40 minut.
Pak znovu promícháme a vytvoříme cca 40 kuliček.
Z nich pak vytvarujeme hádky a motáme esíčka (nebo jiné tvary).
Necháme na plechu ještě půl hodinky vykynout.
Poté potřeme vajíček, ozdobíme rozinkami a pečeme na 220 °C asi 10 minut.
Pojídání šafránového pečiva je švédská specialita.
A proč luciiny kočičky?
Podle jedné si jimi Seveřané snažili naklonit bohyni plodnosti Freju a
právě kočka byla jejím oblíbeným zvířetem.
Podle jiné teorie má zvíře v
názvu pečiva symbolizovat samotného Lucifera, před kterým se lidé v tuto
tajemnou noc snažili uchránit.
Zářivě žlutá barva šafránu měla také
sloužit jako ochrana před temnými silami noci.
Pečivo u nás mizí rychlostí blesku, takže jsem radši nafotila hned večer, při svíčkách.
A jen ta bíle oděná Lucka na nás mlčky kouká, jestli zbyde i na snídani ;)
Krásný večer !
(ať už pečete nebo jste o této tradici nikdy neslyšeli)
Ilona
No, já donesla košík k sousedům a bylo to :o)
OdpovědětVymazatIlonko, měj hezký den, Helena
My meli jen 16 kousků. �� Takže k sousedům maximálně na ochutnání.
Vymazat