středa 13. prosince 2017

Lussekatter



Původně jsemto v plánu neměla.

Ale Helenka v komentáři k minulému příspěvku zmínila pečení luciiných kočiček...

... a Mikeš se toho chytl a nepustil.

Strašně rád míchá těsto a peče.

Nakonec mě ukecal. 

 Na internetu je spousta receptů, já letos zkusila tento (ale jen z poloviční dávky):

 Potřebujete :
 
cca 700 g hladké mouky
150 g másla
500 ml mléka
50 g droždí
1 g šafránu  (lze nahradit kurkumou)
250 g tvarohu v kostce (ne z vaničky)
100 g krupicového cukru
1/2 lžičky soli
 
Na potření :
1 rozšlehané vejce
rozinky (já dala pokrájené sušené švestky)




V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mléko a zahřejeme tak, aby bylo mléko vlažné.

V míse rozdrobíme droždí, přisypeme šafrán, zalijeme mlékem s máslem a vše dobře promícháme.

 Přidáme cukr, sůl a postupně přisypáváme mouku.

Těsto by mělo být hladké a vláčné.

Necháme kynout asi 30–40 minut.

Pak znovu promícháme a vytvoříme ccy 40 kuliček.

Z nich pak vytvarujeme hádky a motáme esíčka (nebo jiné tvary).

Necháme na plechu ještě půl hodinky vykynout.

Poté potřeme vajíček, ozdobíme rozinkami a pečeme na 220 °C asi 10 minut.




Pojídání šafránového pečiva je švédská specialita.

A proč luciiny kočičky?

Podle jedné si jimi Seveřané snažili naklonit bohyni plodnosti Freju a právě kočka byla jejím oblíbeným zvířetem. 

Podle jiné teorie má zvíře v názvu pečiva symbolizovat samotného Lucifera, před kterým se lidé v tuto tajemnou noc snažili uchránit. 

Zářivě žlutá barva šafránu měla také sloužit jako ochrana před temnými silami noci.



 Pečivo u nás mizí rychlostí blesku, takže jsem radši nafotila hned večer, při svíčkách.

A jen ta bíle oděná Lucka na nás mlčky kouká, jestli zbyde i na snídani ;)


 Krásný večer !
(ať už pečete nebo jste o této tradici nikdy neslyšeli)

                  Ilona

2 komentáře:

  1. No, já donesla košík k sousedům a bylo to :o)
    Ilonko, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My meli jen 16 kousků. �� Takže k sousedům maximálně na ochutnání.

      Vymazat