pondělí 23. března 2020

Pokus o jablečné bochánky



Na IG Mirky van Gils (tu) přistál další recept.

Na jablíčkové bochánky.

Docela mě to lákalo, ale nemáme kvasnice, ani v obchodě už asi týden nejsou.

Nebo vždycky přijdem ve špatnou dobu.

Napadlo mě nahradit droždí kváskem.

Lépe řečeno kváskovým přebytkem, který mi vzniká při dokrmování a odebírá se ze sklenice.

Kvásek není tak silný, ale stejně mi ho bylo líto vyhodit.

Nejsem žádný zdatný pekař, byl to takový experiment pokus - omyl.

Ale utěšovala jsem se, že k jídlu to určitě bude ;)

Zkoušela jsem pro jistotu jen poloviční dávku oproti původnímu receptu.

Moje úprava s kváskovým přebytkem:

 asi 90 g žitného kváskového přebytku
150 ml mléka
asi 400 g hladké mouky  
50 g cukru
25 g másla
2 g skořice
2 g muškátového oříšku
2 jablka – oloupané, vyjadřincované a nasekané na menší kousky (použila jsem takové menší napůl scvrklé)
3 g soli

Do mísy jsem prosela mouku, do důlku dala mléko, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, koření a kvásek.
Pořádně jsem prohnětla a pak přidala jablka.
Měl by vzniknout kompaktní nelepivý bochánek.
Nechala jsem napřed kynout při pokojové teplotě pod utěrkou 4h, pak dala na 8h do lednice a pak nechala druhý den dokynout v míse opět 4h.
Vytvořila jsem dva bochánky a nechala ještě asi hodinku kynout na plechu.
Pekla jsem v předehřáté troubě na 190°C asi 20 minut a pak ještě asi 15 min při 170°C.
Prostě do zlatova.



Bochánky jsou chuťově dobré, ale málo sladké ;)

Když jsem chutnala těsto, bylo sladké až moc, ale kvásek zřejmě většinu cukru spotřeboval a jablíčka nebyla tak sladká, jak jsem doufala.

Nicméně k odpolední svačině s domácí jahodovou marmeládou jak dělané.



Budu v experimentování pokračovat dál, kvasnice stále nemáme a mě to baví ;)

Přeji vám poklidné dny a opatrujte se.


Ilona




 

12 komentářů:

  1. Ilonko, ne všechno jde vždycky podle představ, ale myslím, že dopadl skvěle. Opravdu lákají k nakousnutí!
    Přeji hezký den! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, oba bochánky rychle zmizely, tak asi dobrý ;)
      Krásný večer.

      Vymazat
  2. Bochánky vypadají velice dobře. :-D Problém s kvasnicemi je asi všude, není to jen o tom "přijít v nevhodnou dobu". Kamarádka je sehnala v malé pekárně, kde jí je ochotně prodali.
    Hezký den A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamarádka měla štěstí. Musíme si poradit jinak ;)
      Krásný večer.

      Vymazat
  3. Ilonko, vypadají náramně dobře. Poslední dobou peču chleby a v obchodech došlo droždí, i to sušené, prý ho nějakou dobu už nedodávají. Chtěla bych někde sehnat kvásek a pak pokračovat v pečení. :o)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, já mám kvásek sice vlastní, ale slabý a zkomírající.
      Ale aspoň něco.
      Tak ať se daří.

      Vymazat
  4. Ilono, vypadají pěkně. Koukám, že ses do experimentování a zkoušení nových receptů fakt pustila s vervou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, mám tak nějak pocit, že vařím a peču stále to samé dokola, je čas na něco nového ;)
      Krásný večer.

      Vymazat
  5. Ilonko,bohánky vypadají pěkně a určitě byly moc dobré.Myslím,že vše,co si doma upečeme je chutné.S kvasnicemi je to špatné,já ještě doma mám,manžel sehnal v jednom krámku na váhu.Peču týdně doma chleba a 2x týdne housky,když jsou chlapi doma.
    Měj hezké dny a opatruj se

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pečení zdar aneb peče celá země ;)
      Domácí je domácí, to je vždycky nejlepší.
      Krásný večer.

      Vymazat
  6. Já se nějak kynutému těstu vyhýbám. Tedy v pečení i vaření mnou. Nějak se mi nedaří k úplné spokojenosti, takže se do toho nijak nehrnu. Vypadají ovšem velmi lákavě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky v kynutém těstě nemám zkušenosti, ale láká mě to a člověk má zkusit všechno ;)
      Krásný večer.

      Vymazat