K výrobě bezové marmelády, nebo spíš želé mě inspiroval příspěvek od Laury.
Tam najdete i postup.
Už máme sirup, limonádu, suším na čaj, takže jsem si říkala, že zkusím něco dalšího ;)
Základem je výluh z květů bezu.
Do litru převařené vody jsem dala asi 20 květů, byly menší.
Dala jsem je da 24 h do lednice a pak přecedila.
Přidala jsem šťávu z jednoho citronu.
Pak už se postupuje jako u klasických marmelád.
Já přidávám pektin, jiný dává Gelfix, postupuje se podle návodu na obale.
Přidala jsem 300g cukru.
Ochutnala jsem je zbyteček vyškrabaný z hrnce a je to dobré.
Mikeš sice marmelády nejí, ale tato chuť ho láká a kdy už prý otevřeme nějakou lahvičku.
Užijte si krásný den.
Ilona
Ilonko, díky za další zajímavý tip na zpracování bezu.
OdpovědětVymazatVyzkouším.
Krásné ndy.
Bohunka
Určitě ;) Bez je poklad, užije se na všechno.
VymazatKrásný den.
Ilono, to vypadá zajímavě. Budu muset kouknout, jestli najdu na chalupě nějaké dostupné bezinky (tu jednu, o které vím jsme otrhali na usušení minulý víkend).
OdpovědětVymazatU nás už je většina odkvetlá (nebo otrhaná).
VymazatPočkám si už asi na plody ;)
Ilonko, bezové želé vůbec neznám, ale může chutnat výtečně, jako všechny výtvory z bezu. .o)
OdpovědětVymazatPřeji fajn večer. D.
Ano, bez nikdy nezklame ;)
VymazatJeeej Ilonka, ty si ju urobila ... :) Pozerám, že ty ju máš peknú bielu ... Ja som už výluh mala tmavo žltý, asi veľa peľu bolo na kvietkoch ... :) Tak nech vám chutí a užite v zdraví ... Ja si ju dávam do jogurtu a zajtra plánujem robiť znovu ... Pekné dni prajem ... L.
OdpovědětVymazatLauri, děkuju za tip. Asi ten pyl odfoukl vítr, už několik dní tu duje. Divila jsem se, že je želé tak světlé.
VymazatKrásný den.
To vypadá hodně dobře. Snad se dostanu někam, kde je bezpečné bez natrhat, ve městě to není nic moc...
OdpovědětVymazatIlonko, měj hezký den, Helena
Helenko, já trhám za městem, ale už je to dost odkvetlé.
VymazatTak si počkám, až uzraje.
Hezký den.