úterý 27. února 2018

Mrkvový koláč se SALKEM



Před pár dny dávala Laura na svůj blog recept na mrkvový koláč s banánem (tu).

Zajímalo mě, jak to chutná.

Vyrazila jsem na nákup banánů, ale v obchodě se krčily jen tři nevábně vypadající plesnivějící kousky.

No nic.

Na koláč jsem měla ale velkou chuť.

Vzpomněla jsem si na recept, ale bez banánu, který jsem dávala na blog před pár lety.

Jednu dobu jsem ho pekla často.

Tak hurá na to, mrkev naštěstí měli.



 
Samozřejmě jsem ho lehce obměnila.

Přesný původní recept je tu.

Já na korpus použila :

2 vejce
3 polévkové lžíce třtinového cukru
3 větší mrkve najemno nastrouhané
150 g polohrubé mouky (napůl se špaldovou)
4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
1/2 Salka (slazeného)
1/2 balíčku prášku do perníku (tj. na 200g mouky)
1 lžičku skořice
1/2 hrnku rozinek
1 hrnek mletých ořechů 

Na polevu pak potřebujete druhou půlku Salka a asi 200g sýra typu žervé (Lučina).

Já mám polevy méně, Mikeš objevil krásy Salka a tajně ujídal. 

Vyšleháme vejce s cukrem.

Přidáme olej, Salko, mouku, prášek do perníku, skořici a opět vyšleháme.

Do směsi dáme ořechy, mrkev a rozinky a zamícháme.

Pekla jsem na 175°C asi 25 minut (ale záleží na vaší troubě).

Krém se vyšlehá ze salka a sýra a dá se na vychladlý korpus.




Koláč je moc dobrý, u nás zmizel rychlostí blesku.

Děkuju Lauře za připomenutí a příště zkusím ten její s banánem ;)


Krásný večer!


Ilona


 

 






6 komentářů:

  1. Ilonka, ja zas vyskúšam tvoj, so salkom ... máš to veľmi pekne nafotené ... pekný večer ... L.

    OdpovědětVymazat
  2. Ilonka, mrkváč pečiem aj ja, ale tento recept so salkom nepoznám. Vyzerá to naozaj zaujímavo a som zvedavá ako to môže s tým salkom chutiť. Takže určite vyskúšam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, Salko tam cítit nejde, mrkev a ořechy jsou dost výrazné.

      Vymazat
  3. Ilonko, koláč vypadá opravdu dobře. Já peču mrkvový dort, těsto je hodně podobné (jen je ho víc) jako to tvoje a promazávám a mažu domácí "lučinou" (je jí potřeba alespoň 500 g) s citronovou šťávou a cukrem.
    Jde se mrknout na ten s banánem...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ten musí chutnat ;) Taky mě to napadlo použít jako dort, to promazání je dobrý nápad,

      Vymazat