O nádobě na kvašenou zeleninu – pickles – jsem uvažovala už
delší dobu.
Úplně náhodou jsem na ni natrefila u stánku před Helfštýnem,
kde se zrovna konal Hefaiston.
Řekla jsem si, že pokud ji budou mít i na zpáteční cestě
(šli
jsme zrovna na hrad), jednu si koupím.
Vybrala jsem si tuto modrozelenou.
Samozřejmě jsem se nemohla dočkat, až ji vyzkouším.
Doma jsme mívali ve sklepě velký bílý zelňák na kvašené
zelí.
Trochu jsem si pamatovala, jak má fermentace probíhat,
ale pro
jistotu jsem si našla informace na internetu.
Protože během kvašení zelenina mírně měkne,
doporučuje se
volit tvrdší druhy a ideálně takové,
které obsahují dostatek
cukru,
díky kterému se tvoří kyselina mléčná.
Ideální je zelí, mrkev, cibule, červená řepa, květák,
brokolice, kedlubna, ředkvičky a samozřejmě okurky.
Já si na svůj první pokus vybrala mrkev a cuketu
(protože nic
vhodnějšího doma nebylo).
Zeleninu jsem jen posolila, ale příště přidám i bylinky.
Nechala jsem při pokojové teplotě kvasit 6 dní.
Zatím používám jako zpestření do salátů z čerstvé
zeleniny
nebo s těstovinami (když zbydou).
A co vy?
Ilona
Já nevím, jestli ji mám ráda, ještě jsem ji nezkoušela ☺ Ale chtěla bych ji vyzkoušet, to ano. Už jsem o ní mnoho četla a je prý zázračně zdravá. M.
OdpovědětVymazatTaky jsem to četla, uvidíme, jaké bude mít účinky.
VymazatIlonko,kvašenou zeleninu jsem snad ještě nejedla.Ale tu nádobu na ni bych také musela mít!;-)Krásné zářijové dny!
OdpovědětVymazatAno, ta nádoba je krásná :o))))
VymazatVeľa som už o nej čítala ... o jej zázračných účinkoch ... len akosi sa neviem nakopnúť ... možno tvojou zásluhou ... :) Treba zeleninu len nasoliť a natlačiť ? pozdravujem L.
OdpovědětVymazatOsolí se, můžou se přidat bylinky, pořádně upěchovat, zatlačit, aby byla zelenina ponořená v tekutině. Pokud zelenina nepustí dost šťávy (v některých postupech radí zeleninu mačkat, aby šťávu pustila) zaleje se převařenou vodou (schlazenou). Já vodu dávala raději hned. Zelenina musí být ponořená.
VymazatPokud člověk nemá speciální nádobu, stačí třeba ve velké sklenici zatížit talířkem. Ale ta nádoba je hezčí :o)
Jinak jsem o zdravých účincích taky hodně četla, uvidíme ;)
Zatím jsem ji také nezkoušela, ale moc rádi kysané zelí, tak se domnívám, že kvašená zelenina by se u nás také mohla uchytit. A ta nádoba, tak vypadá opravdu nádherně.
OdpovědětVymazatÁla
Pokud máte rádi zelí, tak určitě ;) Já se chystám na červenou řepu, tak uvidíme.
VymazatTaky patřím k těm, kdo ještě kvašenou zeleninu nevyzkoušeli. Tak hodně dalších úspěšných kvasících experimentů.
OdpovědětVymazatDěkuju, experimentování mě baví ;)
VymazatJá moc zeleninová nejsem,ale manžel ano a chystáme se vyzkoušet:)Ta nádoba je božííí!:)Hezký den Věra
OdpovědětVymazatDěkuju, mě se taky moc líbí, nevěděla jsem, kterou barvu si vybrat!
VymazatIlonko, pickles jsem jedla v Anglii, moc mi chutnalo, jistě je i domácí skvělá!
OdpovědětVymazatNádobu máš opravdu nádhernou!
Měj hezké dny, Helena
Nevím, jestli se ta moje vyrovná té anglické, ale chutná ;)
VymazatNemám nádobu, ale kvasím ve sklenici, jen se zas sebrat a naložit na další, že:-)
OdpovědětVymazatNádoba je nádherná..
Bohunka
Ano, taky jsem chtěla napřed zkusit jen ve sklenici, ale nešlo odolat :D :D
Vymazat