Ano, pečený nebo grilovaný lilek je naše oblíbené letní jídlo.
Vlastní
ještě nemáme, vzali jsme zavděk tím z obchodu.
Protože i v tomhle deštivém počasí se rychlá večeře s letní atmosférou hodí.
Včetně
posezení na zasklené lodžii, kam vítr nefouká.
A
kde mám zatím schované kytky, než se počasí umoudří.
Lilek
podélně rozpůlím.
Udělám
několik podélných zářezů a do nich vložím česnek nakrájený
na silnější plátky.
Pokud nemáte, lze jednoduše posypat granulovaným, ale klasický je lepší.
Záleží,
jak moc máte rádi česnek, ale na jeden lilek dávám tak 4
stroužky.
Proliji
olivovým olejem a posypu kořením (tymián, provensálské koření,
oregano, kopr, bazalka - co máte rádi) a posolím.
Peču
asi 35 minut při 175°C.
Grilovaný
lilek dělám podobně, jen ho krájím na kolečka.
Máme
malý elektrický gril, kolečka
jsou raz dva hotová.
Mikeš
ho má rád už od malička, nikdy se zelenině nebránil.
Většinou
nestačím kolečka obracet ;)
Krásný májový večer!
Ilona
Ilonko, takové krásné, malé, soukromé léto!!
OdpovědětVymazatMńam!!
A u babičky je nádherně!! J.
Jaruško, člověk si musí zlepšit náladu, že?
VymazatI když déšť je taky potřeba.
Hlavně, že už se oteplilo ;)
Ty mi dneska děláš chutě - teď jsem dočetla článek o tvarohovém koláči a narazím na pečený lilek... Mám lilek ráda, samotný ho griluju, peču ho plněný
OdpovědětVymazatHezký den
Jednou jsem ho zkoušela plněný a moc nám to nejelo. Děkuju za připomenutí, zas ho zkusím udělat, třeba už to bude lepší ;)
VymazatLilek máme rádi, ale grilovaný jsme dělali jen jednou. Většinou na něj zapomeneme, když se chystáme grilovat. Pokusím se na něj příště myslet, protože je to delikatesa :-)
OdpovědětVymazatA kytičky máš krásné :-) Ať hezky rostou a kvetou!