středa 3. května 2017

S vůní léta


 Ano, pečený nebo grilovaný lilek je naše oblíbené letní jídlo.
Vlastní ještě nemáme, vzali jsme zavděk tím z obchodu.
Protože i v tomhle deštivém počasí se rychlá večeře s letní atmosférou hodí.
Včetně posezení na zasklené lodžii, kam vítr nefouká.
A kde mám zatím schované kytky, než se počasí umoudří.
  



Pečený lilek 

Lilek podélně rozpůlím.
Udělám několik podélných zářezů a do nich vložím česnek nakrájený na silnější plátky.
Pokud nemáte, lze jednoduše posypat granulovaným, ale klasický je lepší.
Záleží, jak moc máte rádi česnek, ale na jeden lilek dávám tak 4 stroužky.
Proliji olivovým olejem a posypu kořením (tymián, provensálské koření, oregano, kopr, bazalka - co máte rádi) a posolím.
Peču asi 35 minut při 175°C.



Grilovaný lilek dělám podobně, jen ho krájím na kolečka.
Máme malý elektrický gril, kolečka jsou raz dva hotová.
Mikeš ho má rád už od malička, nikdy se zelenině nebránil.
Většinou nestačím kolečka obracet ;)



Krásný májový večer!
                      
                         Ilona



5 komentářů:

  1. Ilonko, takové krásné, malé, soukromé léto!!
    Mńam!!
    A u babičky je nádherně!! J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, člověk si musí zlepšit náladu, že?
      I když déšť je taky potřeba.
      Hlavně, že už se oteplilo ;)

      Vymazat
  2. Ty mi dneska děláš chutě - teď jsem dočetla článek o tvarohovém koláči a narazím na pečený lilek... Mám lilek ráda, samotný ho griluju, peču ho plněný
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou jsem ho zkoušela plněný a moc nám to nejelo. Děkuju za připomenutí, zas ho zkusím udělat, třeba už to bude lepší ;)

      Vymazat
  3. Lilek máme rádi, ale grilovaný jsme dělali jen jednou. Většinou na něj zapomeneme, když se chystáme grilovat. Pokusím se na něj příště myslet, protože je to delikatesa :-)
    A kytičky máš krásné :-) Ať hezky rostou a kvetou!

    OdpovědětVymazat