Dnes je pro křesťanský svět nejvýznamnější den v roce.
Zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
Skončil také přísný půst.
V kostele se světily velikonoční pokrmy - mazance, beránci, chléb, vejce a víno.
I my jsme si upekli mazanec.
V našich krajích je nejstarším doloženým velikonočním pečivem.
Je hodovým pokrmem, darem i rituálním prostředkem.
Objevuje se v textech dívčích koled i v pomlázkových koledách.
Opět jsem sáhla po receptu na nekynuté pečivo z tvarohového těsta.
Jen ten křížek na mazanci se mi rozjel na větší prasklinu, na chuti to ale neubralo.
Mikeš nemá rád pečivo s rozinkami, sušeným ovocem ani sypaným mandlemi, takže u nás je mazanec takový "holý".
Mazanec
160 g měkkého másla
180 g cukru moučka
2 vejce
250 g tvarohu
půl citronu (šťáva i kůra)
500 g hladké mouky
prášek do pečiva
vanilkový cukr
může být kandované ovoce, rozinky
Na potření :
1 vejce
mandlové lupínky na posypání
Měkké máslo utřeme s cukrem do pěny.
Potom postupně zašleháme vejce, vanilkový cukr, měkký tvaroh,
citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru.
Nakonec přidáme
prosátou mouku s práškem do pečiva, rozinky, sušené ovoce.
Vypracujeme hladké těsto, které se
nelepí.
Z těsta uděláme bochánek, který dáme na plech s pečícím papírem.
Z vrchu
nařízneme křížek.
Celý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Bochánek vložíme do předehřáté trouby.
Prvních 20 minut pečeme při 160
°C, potom teplotu zvýšíme o 20 stupňů a dopékáme dozlatova.
Krásný sváteční den a děkuji za virtuální návštěvu.
Ilona
My pekly podle tradičního receptu kynutý a prasknul nám mnohem víc, takže fotogenický opravdu není. Ale chutná a to je důležité. Tvarohový byl ale určitě taky dobrý a na fotkách vypadá hezky.
OdpovědětVymazatHezký zbytek volna
Stáňo, určitě byl moc dobrý ;)
Vymazat