neděle 16. dubna 2017

Boží hod velikonoční


Dnes je pro křesťanský svět nejvýznamnější den v roce.

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Skončil také přísný půst.

V kostele se světily velikonoční pokrmy - mazance, beránci, chléb, vejce a víno.

I my jsme si upekli mazanec.

V našich krajích je nejstarším doloženým velikonočním pečivem.

Je hodovým pokrmem, darem i rituálním prostředkem.

Objevuje se v textech dívčích koled i v pomlázkových koledách.



 Opět jsem sáhla po receptu na nekynuté pečivo z tvarohového těsta.

Jen ten křížek na mazanci se mi rozjel na větší prasklinu, na chuti to ale neubralo.

Mikeš nemá rád pečivo s rozinkami, sušeným ovocem ani sypaným mandlemi, takže u nás je mazanec takový "holý".


Mazanec

160 g měkkého másla
180 g cukru moučka
2 vejce
250 g tvarohu
půl citronu (šťáva i kůra)
500 g hladké mouky
prášek do pečiva
vanilkový cukr
může být kandované ovoce, rozinky

Na potření :
1 vejce
mandlové lupínky na posypání

Měkké máslo utřeme s cukrem do pěny.
Potom postupně zašleháme vejce, vanilkový cukr, měkký tvaroh, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru. 
Nakonec přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, rozinky, sušené ovoce.
Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. 

Z těsta uděláme bochánek, který dáme na plech s pečícím papírem. 
Z vrchu nařízneme křížek.
Celý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. 

 Bochánek vložíme do předehřáté trouby.
Prvních 20 minut pečeme při 160 °C, potom teplotu zvýšíme o 20 stupňů a dopékáme dozlatova.




Krásný sváteční den a děkuji za virtuální návštěvu.

                                              Ilona






2 komentáře:

  1. My pekly podle tradičního receptu kynutý a prasknul nám mnohem víc, takže fotogenický opravdu není. Ale chutná a to je důležité. Tvarohový byl ale určitě taky dobrý a na fotkách vypadá hezky.
    Hezký zbytek volna

    OdpovědětVymazat