Nedávno jsem četla jednu oddechovou knížku,
v níž mladá Dánka praktikovala v Anglii hygge.
Jeden zimní večer podávala tradiční vánoční dánský rýžový dezert ris à l’amande.
Zapátrala jsem proto na internetu, abych zjistila recept.
Jak už to bývá, našly se mírné odchylky.
Neměla jsem doma mandle, nahradila jsem je kokosovými lupínky.
Poměr rýže - tekutina byl takový pokus - omyl, záleží na savosti rýže.
Mělo by jít o rýži kulatozrnnou, já ji používám na rizoto, ale můžete použít i obyčejnou.
Ris à l’amande s třešňovým přelivem
1 díl rýže
2 díly
vody
3 díly mléka
cukru podle chuti
vanilkový cukr nebo vanilkový lusk
100 g
mandli (asi na 125 g rýže)
300 ml šlehačky ((asi na 125 g rýže)
třešně na přeliv
Vodu a mléko přivedeme do varu a přisypeme rýži.
Za občasného míchání vaříme, dokud se rýže nerozvaří.
Do rýžové kaše přidáme cukr a vanilku.
Necháme vystydnout a poté přimícháme mandle a ušlehanou šlehačku.
Při podávaní přelijeme hotovým třešňovým přelivem.
Rýžová kaše (puding) je ve vánočním období v Dánsku oblíbená.
23. prosince se rýžový pudink se skořicí a máslem symbolicky připravuje pro skřítka, který dělá neplechy.
Na Štědrý den je pak součástí štědrovečerní večeře, a to právě s mandlemi.
Důležité je do ní před podáváním vhodit jednu celou mandli.
Ten šťastlivec, kdo mandli najde ve svém talíři vyhrává marcipánové prasátko
I když není počasí zrovna z těch nejlepších, užijte si pohodové pondělí.
Ilona
I really really really love these kind of food.
OdpovědětVymazatHappy days
Elisabeth
Thank you very much, Elisabeth.
VymazatHappy days
Ilono, líbí se mi hvězdičková kompozice. Rýžový puding jsem kdysi zkoušela (ale jen z mléka), ale nemám dost trpělivosti na míchání a hlídání, než se rýže rozvaří.
OdpovědětVymazatAno, to míchání je skoro za trest ;) Hvězdičková miska se mi moc líbila, chodila jsem kolem ní už loni a letos neodolala.
VymazatKrásný den.
Ilonko, děkuji za dobrotu a hezké předvánoční povídání. V Německu si dokonce kupuji speciální rýži na vaření rýžové kaše nebo mléčné rýže, určitě vyzkouším!
OdpovědětVymazatMěj hezký den, Helena
Helenko, tak to je super. Určitě je lepší rýže přímo na kaši.
VymazatKrásný den.