V pečení chleba jsem začátečník, proto občas neodhadnu množství kvásku.
Mám ho stále dost.
V knihovně si ráda půjčuju časopis Krásný rok, kde jsou uvedeny i recepty.
A v čísle z ledna je recept na krkonošské kyselo, kde se právě kvásek využívá.
Chtěla jsem tento tradiční pokrm vyzkoušet už dávno a konečně jsem měla všechny suroviny i návod, jak na to.
Vím, že postupů je více, je to asi jako s bramborovým salátem ;)
Krkonošské kyselo
125 g žitného kvásku
300 g brambor
100 g cibule
houby (40 g sušených nebo 300 g mražených)
2 litry vody
sůl, kmín, bobkový list
4 vejce
Osmažte na sádle nakrájenou cibulku, přidejte houby, nakrájené brambory, bobkový list, kmín a ještě chvilku restujte.
Přidejte kvásek, zalijte vodou a vařte, dokud nebudou brambory měkké.
Na pánvi osmažte na másle míchaná vajíčka a přidejte do polévky.
Ještě asi 5 minut spolu povařte.
Hotovo.
Podávat můžete ideálně s domácím kváskovým chlebem.
Dobrou chuť.
Ilona
Musím sa priznať, že túto polievku nepoznám a vôbec si neviem predstaviť, ako chutí ... asi trochu do kysla ... však ? hi hi
OdpovědětVymazatAle ochutnala by som rada, recept vyzerá veľmi dobre ... Ilonka, maj pekné dni ... L.
Lauri, je to polévka chudých horalů, vymyli vždycky díž od kvásku a přidali, co bylo : brambory, bylinky, vajíčko.
VymazatAno, je nakyslá. Poláci mají podobný žurek.
Hezký den.
Tak já tuším, že tohle asi zkoušet nebudu. Já vlastně jím z polévek jen vývary a česnečku a jsem v tom poměrně konzervativní.
OdpovědětVymazatStáňo, já mám polévky ráda a ráda taky zkouším nové recepty ;)
VymazatHezký den.
A to já si teda zase naopak budu muset vyrobit nějaký ten kvásek navíc. Kyselo mám moc ráda :-)
OdpovědětVymazatDěkuji za připomenutí a hezký zbytek týdne :-)
Kájo, určitě vyrob. Kyselo je kyselo ;)
VymazatHezký den.