Od babičky jsme si dovezli jahody, bezové květy a třešně.
Třešně nejlíp samozřejmě chutnají ze stromu (stejně jako jahody přímo ze záhonku).
A čím jsou výš, tím sladší.
Na těch nejzralejší si každoročně pochutnávají ptáci.
Ale taková bublanina na nedělní odpoledne taky není k zahození.
Obhlídla jsem doma suroviny a prošla si recepty na netu a rychlá dobrota ke kávě (a k pondělní snídani, pokud zbyde) je na světě.
Třešňová bublanina
3 vejce
80 g rozpuštěného másla
250 ml kefíru
(nebo acidofilního mléka , ale zkoušela jsem i z obyčejného mléka, když doma nic jiného nebylo)
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
150 g cukru
150 g hladké mouky
150 g cukru
1 ks kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů)
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
vypeckované třešně
cukr moučka na posypání
Vyšlehám vejce, cukr a máslo a přidám kefír.
Smíchám si obě mouky s kypřícím práškem a přidám k vyšlehané směsi.
Formu vyložím pečícím papírem (nebo můžete vymazat máslem a vysypat moukou, jak jste zvyklé).
Naleju těsto, pokladu ovocem a peču cca 30 minut v předehřáté troubě na horkovzduch 170°C.
Ještě horké posypu moučkovým cukrem.
Bublanina je moc dobrá, je poznat, že je z másla.
Mizela z plechu ještě teplá.
Krásné nedělní odpoledne ;)
U nás je ještě hezky, ale přibývá oblačnosti, tak uvidíme, jestli dojde i na slibované bouřky.
Ilona
Ahoj Ilonko,
OdpovědětVymazatKde Vy to jste??? Že už máte třešně a jahody!!!
My jsme tady dole na jihu byli asi přimrzlí dlouze- já zatím mám jen pořád ten bez..ale třešničky i jahody jsou- ale zelené!!
Tvoje bublanina vypadá báječně- tak doufám, že aspoň kousek zbyde k snídani :o))
A venkovní obývák je báječnýýý!!
Hezký zbytek neděle a celý nový týden ☼
Jarka
Jaruško, úrodná Haná ;)
VymazatJahody už zrají týden a teď došlo i na třešně.
Ale hlavní sezona je ještě před náma.
Krásný večer a děkuju za návštěvu!
My ve Středních Čechách už taky máme třešně :-) Jahody nevím. Teda našla jsem jednu první zralou měsíční, ale klasické zahradní jsme letos nově vysázeli, před pár dny. Plody už mají, ale zralé ještě ne.
OdpovědětVymazatKaždopádně děkuji za připomenutí bublaniny, vlezu na strom a dám se taky do pečení, dostala jsem na ni obrovskou chuť!
Měj se krásně :-)
Bublaniny jsou super ;)
VymazatJá si asi letos budu muset nechat na třešňovou bublaninu zajít chuť. Chrupky a višně nám na chalupě pomrzly komplet všechny. Na jedné třešni pár třešinek je, ale o ty se myslím postarají špačci... A na trhu je prodávali za stovku, to si nejspíš koupím jen pár na zobnutí... No loni jsem si užila do syta, tak holt bude rok třešňová pauza. A nebo možná ještě zlevní ;-)
OdpovědětVymazatU nás na trhu jsem viděla třešně za 89, jahody mají okolo 50-60 (ty kupuju na marmeládu, vlastní stačíme sníst).
Vymazat