čtvrtek 6. května 2021

Strážnice



Ještě pár obrázků ze Strážnice a okolí.

Počátky samotného města jsou spojovány s upevňováním hranic českého státu v době vlády Přemysla Otakara II. ve druhé polovině 13. století, kdy došlo k trvalému připojení Strážnicka k Moravě.

Na ochranu zemských hranic bylo zbudováno několik hradů, mezi nimiž se nacházel i hrad ve Strážnici, vystavěný po roce 1260.

Samotné jméno města je tak odvozováno od strážní funkce, kterou měl hrad položený v těsné blízkosti moravské hranice vykonávat.

V první polovině 15. století se Strážnice stala jedním z nejvýznamnějších moravských husitských center.

 V roce 1458 došlo ve Strážnici k setkání česko-moravské a uherské stavovské obce.

Jiří z Poděbrad, ještě v pozici českého zemského správce, doprovodil ještě s dalšími českými a moravskými pány do Strážnice Matyáše Korvína, jenž byl čerstvě zvolen uherským králem.

Na strážnickém hradě byly 9. února podepsány dohody mezi oběma muži, jimiž se zavazovali k věčnému přátelství (které netrvalo dlouho) a k naplnění svatební smlouvy.

Na počátku 16. století zakoupili město Žerotínové, jeden z předních moravských rodů.

V době jejich vlády prožívala Strážnice dobu svého největšího rozmachu.

 Starý vodní hrad byl přestavěn do podoby renesančního zámku s vnitřními arkádami.

Žerotínové podporovali ve městě bratrské školství, v letech 1604–1605 navštěvoval vyšší bratrskou školu Jan Amos Komenský.




  Během povstání Štěpána Bočkaje město vypálili roku 1605 uherští povstalci.

V roce 1663 se Strážnice ubránila nájezdu Turků a jejich krymskotatarských spojenců.

Město a panství zakoupil v roce 1628 jeden z vítězných velitelů bitvy na Bílé hoře, císařský plukovník František z Magni.

 S jeho příchodem začala plánovaná rekatolizace města.

Strážničtí piaristé vybudovali okolo poloviny 18. století barokní chrám Panny Marie s klášterní kolejí a později také gymnázium, kde vyučoval Jan Evangelista Purkyně.

Strážnické gymnázium jako žák navštěvoval pozdější prezident Masaryk.

 


 

 




 


 




 Strážnicí prochází taky Baťův kanál, vybudovaný před 2. sv.válkou. 

V dnešní době je téměř celá vodní cesta v délce 52 km opravena, zprovozněno je 13 plavebních komor a umožněna jak pravidelná, tak i turistická vodní doprava mezi Otrokovicemi a Sudoměřicemi, případně slovenskou Skalicí.

Turisté mohou využívat 8 přístavů a 16 přístavišť.

My jsme se prošli kousek podél kanálu, občerstvili se u křižovatky kanálu a Veličky a pak pokračovali příjemnou cestou až do Bzence přívozu na vlak.

 









Užijte si prima večer i následující dny.

Hlásí skoro letní teploty ;)

Ilona

 

 

 

 

14 komentářů:

  1. Ilono, moc pěkný výlet. Strážnický zámek, kostel i nádraží krásně svítí tou žlutou a kolem kanálu muselo být příjemně. A ta krásně okna i kaplička...
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to příjemný kraj a když navíc vyjde počasí 👍

      Vymazat
  2. Já tam byla a moc se mi líbilo. Strážnický zámek v úžasném parku, židovská synagoga a hřbitov. Krásné přístaviště Baťova kanálu a úžasné byly ty kopce, jak jsem po nich pochodovala. K několik dnů tam je pro mne očista duše. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, je toho tady spousta k vidění a zažití, to máš pravdu.
      Krásný den.

      Vymazat
  3. Ilonko,krásný výlet a nádherné fotografie.Tam jsem asi nikdy nebyla i když jsme kdysi hodně cestovali po republice,ale moc si nepamatuji,Je to malebné město i okolí.Poslední fotografie s listy je velice zajímavá.
    Měj hezký den i celý víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, všude se dá najít nějaké krásné místo, že?
      Přeju pohodový začátek týdne.

      Vymazat
  4. Velmi pěkné město. Nějak mi připadá, že ta města jsou díky kokotviru taková nějaká čistší, uklizenější, uhlazenější .... možná to dělá absence lidí na fotkách, někde i když chceš se jich prostě nezbavíš, sice je nemusím na fotkách taky mít, ale zas na druhou stranu ta prázdná města a náměstí působí až tísnivým dojmem. Chybí tam život...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já se hodně snažím, ať je to bez lidí 😏 ale většinou už jsou všude mraky lidí. Zvlášť za pěkného počasí.

      Vymazat
  5. Ilonko, nádherné fotky ze Strážnice. 👍👍 Je to už spousta let, kdy jsme tam byli a mně připadá, že zámek, domy a vše nějak prokouklo. Moc se mi líbí ornamenty na fasádách. Snad se ještě někdy zadaří se tam znovu podívat.
    Měj hezké májové dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celkově ta města postupně dostávají příjemnější vzhled, že? Tak třeba zas někdy zavítáte 😏
      Krásný den.

      Vymazat
  6. Ilonko, díky za procházku mým rodným krajem. Ve Strážnici jsem už dávno nebyla. Jako studentka jsem tam jezdila na hudební slavnosti a jezdili jsme tam občas nakupovat, protože moje rodné město Hodonín je kousek. Díky za připomenutí a měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  7. Strážnice je krásná. A navíc tam dělají ty nejlepší brambůrky od pana Hobži! :D To je prostě klasika, hlavně česnekové. Jen pak nezapomeňte vyčistit zuby! :) A máte tam odtud moc pěkné fotky. Já tam byla naposledy dva roky s manželem, protože si tam jel kupovat autogen z druhé ruky, takže to bylo takové nahonem. Ale i tak se mi to hodně líbilo. Přemýšlím nad tím, že bychom se tam někam mohli podívat na nějaký prodloužený víkend. :-) Ta oblast nemá konkurenci. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Je to takový příjemný kraj. A až bude víno 🍷.... 😏

      Vymazat