úterý 9. července 2019

Jáhlový řez podle Biokuchařky


Krásné ráno!

Možná znáte Hanku Zemanovou a její Biokuchařky.

Já mám tu její druhou, Novou biokuchařku a po včerejším listování jsem se rozhodla vyzkoušet její jáhlový nepečený řez.

Koupila jsem si totiž novou formu na koláč a chtěla ji co nejdřív vyzkoušet 😊

Základem je jáhlová kaše, na to puding a pak ovoce a želé.

V kuchařce jsou použity veganské ingredience, já použila, co bylo doma (kravské mléko apod.)


 
Jáhlový řez

Co je potřeba :
 1 keramická forma na koláče a quiche o průměru 30 cm 

jáhlový korpus: 
100 g biojáhel
600 ml vody
 špetka nerafinované soli
3 lžíce bílého mandlového másla Rapunzel
3 lžíce sladkého biosirupu (rýžový nebo javorový)

mandlový nebo kokosový pudink:
 2 ks (celkem 400 ml) kokosového krému na vaření Isola Bio nebo mandlové smetany Ecomil - lze použít i kvalitní kokosové nebo kravské mléko (pokud nepotřebujete dezert bez živočišných produktů)
1 vanilkový pudink
5 lžic biosirupu

na ovoce s agarem:
300 ml vody a kousek červené řepy (nebo použijte bio hroznový mošt – skvělý je Veritas nebo z dm)
3 lžíce agaru
1 lžíce rýžového nebo ovocného sirupu
300–500 g letního ovoce, ideálně jahod, malin, borůvek, ale můžete použít i ostružiny, kiwi, banán 

1. Jáhly propláchněte a dejte do menšího kastrůlku se silným dnem s 600 ml vody a špetkou soli. Přiveďte k varu a vařte bez míchání s poodkrytou poklicí cca 15 minut. Po dovaření můžete nechat jáhly ještě 5 minut dojít pod pokličkou.
 
2. Ještě teplou jahelnou kaši rozmixujte ponorným mixérem přímo v hrnci, ve kterém jste ji vařili, s bílým mandlovým máslem a sirupem. Biosirup přidejte podle své chuti méně či více tak, aby pro vás byla kaše příjemně nasládlá. Výsledkem je jemný krém.
 
3. Kulatou keramickou formu vypláchněte vodou a kaši rozprostřete po celé formě. Získáte tenký korpus, který vám zchladne, než nachystáte ostatní. Pozor na jinou velikost formy, abyste neměli korpus moc vysoký!
 
4. Připravte si pudink. Do mandlové nebo kokosové smetany zamíchejte vanilkový pudink a sirup a za stálého míchání pár minut povařte. Můžete rovnou nalít na mírně zchladlý korpus.
 
5. Agar namočte na 5–10 minut do vody nebo hroznové šťávy a nachystejte si ovoce. Agar přiveďte k varu, pár minut povařte s občasným promícháním a nechte chladnout.
 
6. Nastrouhejte malý kousek červené řepy a přes sítko vytlačte šťávu – stačí vám 2–3 polévkové lžíce – kterou obarvíte mírně zchladlý agar, a lžičkou sirupu ho doslaďte.
 
7. Na korpus z jáhel a pudinku naskládejte ovoce a velmi jemně na něj lijte agar. Nechte ztuhnout v ledničce.
 





  Korpus jsem sladila datlovým sirupem, tak má tmavší barvu oproti originálu.
 
Koláč jsem dělala večer a do rána krásně zatuhl.

Měla jsem tak příjemnou snídani na naší lodžii.


Užijte si prima den!

Ilona

 

4 komentáře:

  1. Ilonko, zajímavý recept. Dost ingrediencí bych doma nenašla - naštěstí u nás nikdo nemá žádnou intoleranci, tak mohu vařit z běžných surovin a popravdě, na bio moc nevěřím. Sama na zahradě chemii nepoužívám a vím, co bez ní dokáže vyrůst...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, taky jsem se nedržela striktně receptu a vzala, co bylo doma.
      Krásný den.

      Vymazat
  2. Ilono, zajímavý recept, jen nevím, jestli by mi u manžela prošly jáhly (on tyhle trochu neobvyklejší suroviny moc v oblibě nemá).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak se koláč odležel do druhého dne, byl prý lepší, říkal muž. Asi má taky radši klasiku ;)

      Vymazat