Krásné ráno!
Možná znáte Hanku Zemanovou a její Biokuchařky.
Já mám tu její druhou, Novou biokuchařku a po včerejším listování jsem se rozhodla vyzkoušet její jáhlový nepečený řez.
Koupila jsem si totiž novou formu na koláč a chtěla ji co nejdřív vyzkoušet 😊
Základem je jáhlová kaše, na to puding a pak ovoce a želé.
V kuchařce jsou použity veganské ingredience, já použila, co bylo doma (kravské mléko apod.)
Jáhlový řez
Co je potřeba :
1 keramická forma na koláče a quiche o průměru 30 cm
jáhlový korpus:
100 g biojáhel
600 ml vody
špetka nerafinované soli
3
lžíce bílého mandlového másla Rapunzel
3 lžíce sladkého biosirupu
(rýžový nebo javorový)
mandlový nebo kokosový pudink:
2 ks (celkem 400 ml) kokosového krému na vaření Isola Bio nebo mandlové smetany Ecomil - lze použít i kvalitní kokosové nebo kravské mléko (pokud nepotřebujete dezert bez živočišných produktů)
1 vanilkový pudink
5 lžic biosirupu
5 lžic biosirupu
na ovoce s agarem:
300 ml vody a kousek červené řepy (nebo použijte bio hroznový mošt – skvělý je Veritas nebo z dm)
3 lžíce agaru
1 lžíce rýžového nebo
ovocného sirupu
300–500 g letního ovoce, ideálně jahod, malin, borůvek,
ale můžete použít i ostružiny, kiwi, banán
1. Jáhly propláchněte a dejte do menšího kastrůlku se silným dnem s 600 ml vody a špetkou soli. Přiveďte k varu a vařte bez míchání s poodkrytou
poklicí cca 15 minut. Po dovaření můžete nechat jáhly ještě 5 minut
dojít pod pokličkou.
2. Ještě teplou jahelnou kaši rozmixujte
ponorným mixérem přímo v hrnci, ve kterém jste ji vařili, s bílým
mandlovým máslem a sirupem. Biosirup přidejte podle své chuti méně či
více tak, aby pro vás byla kaše příjemně nasládlá. Výsledkem je jemný
krém.
3. Kulatou keramickou formu vypláchněte vodou a kaši
rozprostřete po celé formě. Získáte tenký korpus, který vám zchladne,
než nachystáte ostatní. Pozor na jinou velikost formy, abyste neměli
korpus moc vysoký!
4. Připravte si pudink. Do mandlové nebo kokosové
smetany zamíchejte vanilkový pudink a sirup a za stálého míchání pár
minut povařte. Můžete rovnou nalít na mírně zchladlý korpus.
5. Agar
namočte na 5–10 minut do vody nebo hroznové šťávy a nachystejte si
ovoce. Agar přiveďte k varu, pár minut povařte s občasným promícháním a
nechte chladnout.
6. Nastrouhejte malý kousek červené řepy a přes
sítko vytlačte šťávu – stačí vám 2–3 polévkové lžíce – kterou obarvíte
mírně zchladlý agar, a lžičkou sirupu ho doslaďte.
7. Na korpus z jáhel a pudinku naskládejte ovoce a velmi jemně na něj lijte agar. Nechte ztuhnout v ledničce.
Korpus jsem sladila datlovým sirupem, tak má tmavší barvu oproti originálu.
Koláč jsem dělala večer a do rána krásně zatuhl.
Měla jsem tak příjemnou snídani na naší lodžii.
Užijte si prima den!
Ilona
Ilonko, zajímavý recept. Dost ingrediencí bych doma nenašla - naštěstí u nás nikdo nemá žádnou intoleranci, tak mohu vařit z běžných surovin a popravdě, na bio moc nevěřím. Sama na zahradě chemii nepoužívám a vím, co bez ní dokáže vyrůst...
OdpovědětVymazatMěj hezký den, Helena
Helenko, taky jsem se nedržela striktně receptu a vzala, co bylo doma.
VymazatKrásný den.
Ilono, zajímavý recept, jen nevím, jestli by mi u manžela prošly jáhly (on tyhle trochu neobvyklejší suroviny moc v oblibě nemá).
OdpovědětVymazatHezký den
Jak se koláč odležel do druhého dne, byl prý lepší, říkal muž. Asi má taky radši klasiku ;)
Vymazat