Krásné ráno!
Využíváme dnů volna k výletům, včera bylo opravdu krásně slunečno.
Večer jsem ale ještě stihla upéct tradiční mazanec, který k Velikonocům patří (stejně jako beránek).
Je opět z tvarohového těsta, tedy nekynutý a aby byla trochu změna, je ve tvaru pletence.
Mazanec
160 g měkkého másla
180 g cukru moučka
2 vejce
250 g tvarohu (měkký z kostky)
půl citronu (šťáva i kůra)
500 g hladké mouky
5 lžic mléka
prášek do pečiva
vanilkový cukr
může být kandované ovoce, rozinky
Na potření :
1 vejce
mandlové lupínky na posypání
Měkké máslo utřeme s cukrem do pěny.
Potom postupně zašleháme vejce, vanilkový cukr, měkký tvaroh,
citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru.
Nakonec přidáme
prosátou mouku s práškem do pečiva, rozinky, sušené ovoce.
Vypracujeme hladké těsto, které se
nelepí.
Tvaru pletence docílíme jednoduše.
Z těsta vyválíme dva stejné válečky a spleteme dohromady.
Mazanec pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lupínky (kdo má rád).
Vložíme do předehřáté trouby.
Prvních 10 minut pečeme na 200
°C, potom teplotu snížíme na 160°C a dopékáme dozlatova.
Užijte si dnešní den.
Děkuju za návštěvu.
Ilona
Vyzera velmi chutne ... Ilonka, prajem krasne sviatky... L.
OdpovědětVymazatDěkuji, Lauri, také přeju hezké svátky.
VymazatIlonko, já dělám takový klasický, recept mám od mojí babičky..
OdpovědětVymazatAle Tvůj už jsem si opsala a upeču si ho, třeba po velikonocích, to je přece jedno :o))
A jak jsi psala- že je dobrý i teplý-mňam!!
Užijte si krásných dnů volna k výletům, mějte se hezky
a krásné svátky!! Jarka
Jaruško, vyzkoušej, doufám, že bude chutnat ;)
VymazatMazanec - pletenec máš pěkný. Udělat mazanec ve tvaru plentence je zajímavá změna a s naaranžovanými vyjíčky vypadá velmi dekorativně (i když nepochybuji, že je nejen pěkný, ale hlavně dobrý ;-).
OdpovědětVymazatHezký zbytek svátečních dnů
Děkuju, Stáňo. Pletencem jsem se inspirovala v jednom starším časopise, hned jsem to musela vyzkoušet ;)
Vymazat