neděle 4. prosince 2016

Tvarohová štola


Z dětství jsem zvyklá, že v sobotu odpoledne se peče.

Ať je něco sladkého a ideálně zbyde na neděli ke snídani.

Poslední dobou jsem pekla nejvíc koláče s jabkama, které máme od rodičů ze zahrádky.

Ale už mě to nebavilo a chtěla jsem vyzkoušet něco nového.

Adventního (vánočního).

Projela jsem recepty na internetu a vyhrála to tvarohová štola, rychlé, bez kynutí a dá se jíst hned (některé recepty na kynuté štoly doporučují i 14 dní odležet).

 


Recept :

1 tvaroh (250 g)
3 vejce
 125g másla
150g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
600g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
do těsta : kandované ovoce, ořechy, mandle, rozinky, rum
 
 Rozinky namočíme do rumu. Mandle a ořechy nasekáme. 
Mouku s kypřícím práškem prosejeme na vál. 
Do středu uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. 
Přidáme ostatní suroviny : tvaroh, cukr, povolené máslo, mandle, vanilkový cukr, rozinky máčené v rumu a kandované ovoce.
 Rukama vypracujeme tuhé těsto, které necháme asi půl hodiny rozležet. 
Potom z něj vytvarujeme štolu, je to takový větší knedlík :o)
 
Pečeme na 175°C asi tak 50-60 minut.
 
Hotovou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.  

Štola je výborná.
 
Jen příště musím uchránit víc kandovaného ovoce před malým pojídačem.

Neodolala jsem a ochutnala ještě teplou.
 
Musím přiznat, že mi chutná víc než vychladlá :o)



 Krásnou druhou adventní neděli.

                                              Ilona
 


 


8 komentářů:

  1. Já taky včera pekla tvarohovou štolu (podle Hanky z blogu Šťastné chvíle) a taky jsem o ní dávala článek na blog :-). A taky mi nejvíc chutnala včera odpoledne ještě vlažná ;-). Ale máš ji líp vánočně naaranžovanou než já. U nás to vypadá teď o víkendu jak po výbuchu (mnažel myje okna, já peču a všude se něco povaluje), že jsem byla ráda, že jsem měla talířek vůbec kam položit)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zdobívám už v listopadu, v prosinci je to samá akce, není čas :o)
      Čert vem aranžmá, hlavně, že chutná! o)
      Krásný advent

      Smazat
  2. Ilonko, štola vypadá báječně! Také se jí chystám letos poprvé upéct, teď se nám v troubě dodělává vánočka, tak až ji sníme, tak se vrhnu na štolu. :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám, že na vánočku si netroufám. Na to pletení. Babička mívala kameninovou formu na vánočku, jen se tam dalo těsto a pletence byly z formy. Vždycky ji pekla na zabíjačku, na snídani ;)

      Smazat
    2. Já pletu vánočku podle videonávodu, spodní část ze 4 pramenů, prostřední část ze 3 a horní část ze 2 pramenů. To pletení není nic hrozného, vánočka vždycky vypadá pěkně, jenže v troubě se mi vždycky rozjede do všech stran a tak potom vypadá.. tak jak vypadá. :D Ale co, hlavní je, že nám chutná. :-)

      Smazat
    3. Ano, chuť je to nejdůležitější ;)

      Smazat
    4. Ano, na pleteni vanocky neni nic tezkeho. A aby se nerozjela pri peceni, tak zapichneme do vanocky na stojato tri spejle - na okraje a doprostred. (ulomit tak, aby se vesly do trouby, ale zaroven byly vyssi nez vanocka:). Stoly pecu letos dve. Chci je porovnat - klasickou kynutou s domacim marcipanem, ktera se ma nechat ulezet. A tuto tvarohovou ted na vikend. Jsem zvedava, ktera bude lepsi.

      Smazat
    5. Jsem zvědavá na výsledek ;)

      Smazat