neděle 8. listopadu 2015

Svatomartinské podkovy


Za oknem to sice dnes, po řadě mlhavých a sychravých dní,  vypadá jak na jaře, nicméně svátek svatého Martina se blíží.

A s ním i ten báječný zvyk svatomartinských hus, vín a rohlíčků (koláčků).

Rok končí, úroda je pod střechou.

Nastal čas slavit a odměnit se.

Přes týden se k vypékání a vyvařování moc nedostanu, vedou rychlé večeře.

Ale o víkendu, když je čas, ráda něco s pomocí malého kuchaře upeču.

Dnes to jsou Svatomartinské rohlíčky s hruškovými povidly.




Podle tradice by rohlíčky měly mít tvar koňské podkovy, na kterém Martin přijel a dovezl první sníh.

Já jsem vyzkoušela recept od Moniky Brýdové.



Svatomartinské rohlíčky

400g polohrubé mouky
250g másla (pokojové teploty)
150ml zakysané smetany
špetka soli 

Náplň : ořechová, maková, tvaroh, povidla

Moučkový cukr na obalení

Zpracujeme těsto.
Vytvoříme 8 koulí a z každé z nich pak placku.
Placku rozdělíme na 4 díly, na těsto dáme náplň a motáme rohlíčky.
Potřeme žloutkem a vložíme do trouby předehřáté na 180st.
Pečeme 15-20 minut. 
Ještě horké rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.


Rohlíčky jsou křehké, chutnají báječně.



       Všem krásný listopad!!!

Ilona





2 komentáře:

  1. na super aco mam ja prazne talir a moc chut hahaha zdravim Karin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karin, u nás už taky prázdný talíř!

      Vymazat